Банкіри пояснили, що заважає розвитку іпотечного кредитування

Поділитися:

Іпотечне кредитування не може повноцінно розвиватися в Україні через відсутність доступу до державних реєстрів, жорстких вимог до резервування, непрозорості первинного ринку нерухомості. Також зростання стримує слабка захищеність інвесторів.

Національний банк України оцінює обсяг іпотеки як дуже низький: ставлення іпотечного кейса до ВВП становить менше 1 відсотка.

Як зазначив представник одного з українських банків, ще кілька років тому 70 відсотків кредитних угод по нерухомості припадав на первинний ринок. У 2019 ситуація змінилася і більше 70 відсотків контрактів доводиться на вторинний ринок.

Експерти банківського сектора стверджують, що серед інших факторів, що стримують розвиток іпотечного кредитування значиться відсутність механізму контролю за виконанням забудовниками зобов’язань. Наприклад, банки часто стикаються з такою проблемою, як зміна адреси при введенні будинків в експлуатацію.

Нагадаємо, що Національний банк України очікує масового запуску іпотеки в четвертому кварталі 2020 року. Умовою для цього є збереження макроекономічної стабільності в країні.

Також ми повідомляли, що з 1 липня «ПриватБанк» відкриває кредитування в рамках державної програми «Доступне житло під 10 відсотків». Тепер іпотеку можна отримати на термін до 20 років, а початковий внесок становить 30 відсотків від вартості житла.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу