Банкам заборонили використовувати дрібний шрифт в договорах

Поділитися:

Нові вимоги щодо укладення банківських договорів представили фахівці Національного банку України. Серед додаткових правил – розширення що надається клієнтові інформації, а також висновок документів шрифтом читаного розміру. Про це повідомили в прес-службі Нацбанку.

Одна з найважливіших змін – заборона державним прописувати умови договору дуже дрібним шрифтом. Найменший запропонований Нацбанком кегль – 11. Крім того, договори повинні містити максимально повну інформацію про послугу, що надається людині.

Крім того, в документах за вкладами (депозитами) необхідно вказувати конкретну дату повернення коштів, а також можливість продовження термінів дії вкладу. Якщо клієнт бажає оформити споживчий кредит, в договорі мають прописати всі надані додаткові послуги і їх вартість, а ще умови, при яких може змінитися відсоткова ставка.

Також банківські працівники більше не зможуть змінювати будь-які умови укладеного договору, якщо про це заздалегідь не знає клієнт. Якщо ж споживач ще не отримав ніяких послуг від установи, ніяких коштів за них в якості оплати у нього не можуть вимагати.

Слід зазначити, що банкам дається термін до 27 квітня 2021 року, аби привести свою діяльність у відповідність до зазначених вимог. У Нацбанку сподіваються, що такі зміни допоможуть українцям краще орієнтуватися в наданих банками фінансові послуги та розуміти, що за документи вони підписують.

Нагадаємо, що в Національному банку змінили вимоги, якими визначаються кредитні ризики за активними банківськими операціями. Вони були затверджені 26 січня і призвели до того, що іпотеку тепер видаватимуть швидше і простіше.

Раніше повідомлялося, що в Україні за майже 4 роки дії закону «Про фінансової реструктуризації» банки провели 41 спрощену процедуру реструктуризації на 65,2 мільярда гривень

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу