Чому немає бажаючих брати кредити за програмою «5-7-9»?

Поділитися:

Банки-партнери Фонду розвитку підприємництва (ФРП) на минулому тижні в рамках державної програми “Доступні кредити 5-7-9%” уклали 207 нових угод на 666 мільйонів гривень, тоді як тижнем раніше видали 236 “доступних кредитів” на 864 мільйонів гривень, повідомило Міністерство фінансів у понеділок.
Згідно з повідомленням на сайті відомства, в цілому зі старту програми в лютому і по 17 серпня уповноважені банки видали 2,198 тисяч кредитів на 4,893 мільярда гривень.

«Ми бачимо, що програма нормально не запрацювала, як було обіцяно. Фактично кілька місяців тому констатували, що ця програма перестає працювати, і немає клієнтів, які можуть податися на неї. Перелік клієнтів фактично був вичерпаний. Банкірам вже просто нікому видавати кредити », – йдеться в повідомленні Фінансового клубу.

Чи ефективна програма дешевого кредитування? Наскільки багато бажаючих нею скористатися? Чи зможуть ті, хто взяв кредити вчасно, їх повертати навіть з таким мінімальним відсотком, з огляду на фінансову кризу і карантин? Чи допомогли бізнесу раніше взяті кредити? На всі ці питання в коментарі для Першого Ділового телеканалу відповів банківський аналітик Олексій Лупоносов.

За його словами в Україні попит на дешеві кредити не задоволений. Ні з боку населення, ні з боку бізнесу, за винятком великих олігархів, які не те, що відсотки не платять, а беруть великі субвенції з бюджету, а потім їх не повертають.

“Програма кредитування” 5-7-9% “не покриває попит. Лише в перші дні, коли була анонсована програма, обсяг заявок перевищив заявлені ліміти в 6 разів. У даній програмі передбачений ліміт, тобто вона йде за рахунок державних грошей. І щоб в неї потрапити, потрібно витримувати ідеальні умови, що потрібно бути “рафінованим” підприємцем, ніби у нас в країні не було криз. Тобто, потрібно, щоб не було прострочень, негативних історій з банківськими кредитами, щоб у директора фірми не було прострочень за споживчими кредитами. В результаті програма навантажена додатковими умовами, які не дають можливості всім, кому необхідні гроші, нею скористатися. Плюс, ми бачимо щасливі обличчя тих, хто отримав кредити, але потім виявляється, що вони пов’язані з кимось із тих, хто сьогодні щось очолює і контролює, чи знаходиться в якійсь політичній силі, яка сьогодні біля керма “, – говорить фахівець.

У той же час постає питання, чи зможуть люди віддати ті кредити, які взяли. Так як тут варто враховувати факт кризи та карантину.

“Такі кредити однозначно будуть повертати і при цьому будуть повертати швидко, тому що, що стосується відсоткової ставки, то вона нижче рівня інфляції. Але потрібно розуміти чи кредит поворотним. Це залежить від того, як працює Служба безпеки, чи виконуються принципи кредитування, а це: забезпеченість кредиту, платність, терміновість, зворотність “, – сказав банківський експерт.

Також експерт уточнив, що затребуване більше не кредитування, а перекредитування. Люди набрали кредитів, які йшли під високі процентні ставки. У деяких випадках бізнес був провальним, плюс пандемія.

“У людей з’явився розрив. Вони кажуть “Як ми можемо повернути відсотки і основну частину кредиту, якщо ми три місяці не працюємо. Тобто зараз люди шукають гроші на перекредитування, щоб знайти гроші на покриття платежу по кредиту. За кордоном деякі банки дали відстрочки, в деяких країнах саме держава погасила ці платежі. А у нас цього всього немає “, – уточнив аналітик.

В кінці розмови Олексій Лупоносов сказав, що будь-який кредит в реальне виробництво є корисним, але умови, які склалися в результаті пандемії сьогодні, в більшій частині компаній викликає потребу в оборотних коштах і перекредитування.

Раніше ми повідомляли, що Верховна Рада продовжила дію мораторію на стягнення заставного житла за валютними кредитами. За нього проголосувало 349 народних депутатів.

Мораторій діє з 2014 року і буде залишатися в силі до прийняття закону про реструктуризацію валютних кредитів.

Також ми писали про те, що Національний банк України настійно порекомендував українцям утриматися від кредитів зі ставкою 0% річних, так як це загрожує додатковими умовами кредитування.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу