Зеленський поговорив із Трюдо

Поділитися:

В Офісі президента України повідомили, що Володимир Зеленський провів телефонну розмову із Джастіном Трюдо, канадським прем’єр-міністром.

У ході розмови український лідер запропонував канадському оновити Спільну декларацію про особливе партнерство між Україною та Канадою.

«З огляду на безпрецедентний характер наших двосторонніх відносин, а також нові зовнішні виклики та пріоритети, пропоную доручити нашим міністрам закордонних справ оновити Спільну декларацію», – заявив Володимир Зеленський.

Крім цього, глава української держави розповів Трюдо про ситуацію на Сході країни, наголосивши на способах та кроках її врегулювання та меті для досягнення миру в рамках існуючих форматів, а також повідомив про участь міжнародних партнерів та прихильників України у питанні вирішення конфлікту та прагнення до деескалації російських військ.

Зеленський наголосив, що позиція західних країн при діалозі з Російською Федерацією зобов’язана залишатися жорсткою та дотримуватися заяв про впровадження пакету санкцій проти Росії у разі її нападу.

Президент України висловив сподівання, що Канада, як і раніше, залишиться на стороні всілякої підтримки щодо вступу України до НАТО: «Ніхто, крім України та НАТО, не повинен впливати на процес нашої інтеграції з Альянсом».

Окремим пунктом для переговорів стала тема щодо продовження співпраці у тренувальній місії Unifier, згідно з якою проводиться спільна військова підготовка двох держав. Також лідери Канади та України обговорили важливість надання компенсації сім’ям, які постраждали від аварії літака МАУ PS752, збитого два роки тому над Тегераном.

На завершення своєї промови Володимир Зеленський подякував Джастіну Трюдо за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, у тому числі і її євроатлантичні прагнення. Закінчилась розмова політиків запрошенням канадського прем’єра до України у 2022 році.

Востаннє телефонна розмова між Трюдо та Зеленським відбулася на початку грудня 2021 року в день 30-ї річниці визнання Канадою незалежності України.

Також раніше ми повідомляли про те, що Україна та Канада мають намір переглянути угоду про зону вільної торгівлі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу