«Тут існує збочена реальність, і суспільство має якомога швидше дати відповідь на ситуацію», — експерт

Поділитися:

У 2020 році Україна поліпшила свій торішній результат в рейтингу корупції, піднявшись на три сходинки вгору. На цей час наша країна 117-я зі 180-ти. Всього в України 33 бали, при цьому важливо знати, що 100 балів в системі означають фактичну відсутність корупції, а 0 – то, що вона (корупція) замінює собою державну систему в цілому.

Міжнародні експерти вважають, що причиною такого поліпшення став запуск Вищого антикорупційного суду і перезапуск Нацагентства з питань запобігання корупції. Натомість не скидають з рахунків і ті зміни, які були внесені завдяки законотворчості й роботі Верховної Ради України.

При цьому роботи ще багато. Зокрема, в Transparency International Ukraine говорять про те, які кроки потрібні для боротьби з корупцією:

  • Введення підзвітного та, найважливіше, прозорого управління публічними активами.
  • Подальший розвиток прозорої сфери держзакупівель.
  • Підтримка незалежності антикорупційної інфраструктури в країні.
  • Судова реформа, в ході якої буде сформована незалежна судова влада.

Тим часом є й ризики, які можуть сприяти відкату в рейтингу відразу на кілька позицій. Тут на першому місці та сама судова реформа, а точніше, затримка з її впровадженням в життя, а також безкарність нападів на українських активістів.

Свою думку з приводу ситуації з корупцією в країні висловили Руслан Рябошапка, співзасновник Центру національної стійкості й розвитку й ексгенеральний прокурор України, і Вадим Валько, юрист Центру протидії корупції.

«Проблема в тому, що офіційна влада в Україні захищає своїх. Тих же, хто звинувачується в корупції, де вже визначено судом тощо. Це показує, що люди, які відповідальні в Офісі Президента за судову реформу та інші зміни в антикорупційній діяльності, фактично займаються цементуванням цієї корупції. Політичної волі на боротьбу з корупцією зараз немає. Якби вона була, то був би звільнений генпрокурор тощо», — говорить Вадим Валько.

Рух синусоїди, яка покаже поліпшення в боротьбі з корупцією в країні, під величезним питанням. А крім того, 3 бали, набрані Україною за 2020 рік, дуже легко відкличуть назад. Кожен новий президент України, кожен новий уряд – всі беруться за боротьбу з корупцією.

«Ви знаєте, коли я став генеральним прокурором, ніяких конкретних вказівок не було. Крім одного — реформи прокуратури», — говорить Руслан Рябошапка.

ВАКС — запуск цього органу і початок його повноцінної роботи у 2020 році стало важливим етапом.

«Більшість суддів готові виносити законні та сміливі рішення. Тут важливо розуміти, що часто потрібно йти проти дуже впливових в країні людей, тому сміливість суддів відіграє величезну роль. Тим часом є і чіткі відсилання до того, що ВАКС є незручним для української влади», — говорить Вадим Валько.

Руслан Рябошапка сказав, що дуже хотілося б побачити більш активну роботу ВАКС. Він працює, він ефективний і влада якоюсь мірою його боїться — це плюси. Але є і мінуси. Гучні прізвища тут ні до чого, їх, за словами ексгенпрокурора, все знають. Але велике питання в тому, що люди з «високих» кабінетів використовують свої повноваження зовсім не для того, щоб українцям в їх країні жилося краще.

Більше інформації про корупцію та зміни в країні Руслан Рябошапка та Вадим Валько розповіли в ефірі на «Першому Діловому» телеканалі.

Раніше повідомлялося, що корупція в будівництві досягла 10 млрд гривень.

Також ми писали й про те, що високою залишається корупція на «Укрзалізниці».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу