Суд визнав неконституційною антикорупційну реформу

Поділитися:

Антикорупційна реформа віднині – частково неконституційна. Таке рішення ухвалив Конституційний Суд, як повідомляють журналісти “Першого Ділового” телеканалу.

Скасували – кримінальну відповідальність за незаконне збагачення та недостовірне декларування. А також – визнали недійсними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції. Тобто – якщо досі чиновникам забороняли купувати необґрунтовані дорогі активи – нині це лишилося у минулому.

Ініціювали розгляд питання про декларації – 48 народних депутатів, більшість із них – із фракції ОПЗЖ. Їхня аргументація проста – звітування про доходи нібито суперечить правам людини й громадянина, наведеним у Конституції.

У НАЗК вважають – таке рішення судді ухвалили виключно у своїх інтересах. А в уряді – переконані – ситуація принесе Україні лише міжнародний скандал. Розгляд антикорупційної реформи продовжиться і сьогодні. Вирішуватимуть, чи доцільне нині електронне декларування. Справу слухатимуть без преси та фізичної участі сторін засідання. А всі докази будуть у письмовому вигляді.

Повний текст рішення оприлюднять на сайті Конституційного Суду. І законної сили воно набуде одразу з моменту ухвалення. У офісі президента кажуть – якщо суд наважиться скасувати електронне декларування майна – Володимир Зеленський скористається законодавчою ініціативою, аби повернути все як було – через Верховну Раду.

А тим часом на скандал щодо антикорупційної реформи – звернула увагу міжнародна спільнота. Особисту бесіду з головою Конституційного Суду – Олександром Тупицьким уже провели посли Євросоюзу, США та Японії. Говорили про реформи – запроваджені після Революції гідності. Їхню важливість та прозорість.

Нагадаємо, що на думку українських експертів на перешкоді нормальної роботи податкової та митниці стоїть корупція.

Також саме ця проблема заважає будівництву електростанцій з поновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Оскільки зараз ця сфера в Україні набагато дорожче, ніж могла б бути.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу