РНБО у 2014 році заборонив заводу« Артем»будь-яку співпрацю з агресором» – експерт

Поділитися:

Господарський суд Києва відкрив провадження за позовом “дочки” російського Ощадбанку проти холдингової компанії “Артем”. Сбербанк вимагає погасити заборгованість по кредитній лінії, відкритої в січні 2014 року.
Сума позовних вимог – близько 500 млн грн. Зокрема, банк вимагає повернути заборгованість в розмірі $ 10,2 млн і 203 млн грн, в тому числі пеню за тілом кредиту в розмірі 153 млн грн і пеню за прострочення виплати відсотків – 50,2 млн грн.
Холдингова компанія “Артем” входить до складу державного концерну “Укроборонпром”. Компанія спеціалізується на виробництві керованих ракет для літаків, протитанкових ракет і устаткування для бойової авіації.
Верховний суд став на бік київського заводу в суперечці з компанією з РФ на $ 115 тисяч.

Про це розповідає експерт по кредитах організації StateWatch Гліб Канєвський.

Експерт нагадує, що до 2014 року і холдинг “Артем”, і весь державний концерн “Укроборонпром”, куди входить і холдинг, орієнтувалися саме на російський ринок. Сбербанк відкрив нашому заводу кредитну лінію. Чому ж взагалі російський банк відкрив кредитну лінію українському оборонному підприємству, яке виготовляє бойові ракети? Гліб Канєвський розкриває таємницю:

“Та тому що холдинг” Артем “повинен був виготовляти свою продукцію на забезпечення оборонного комплексу не тільки України, а й ОПК Російської Федерації, тобто робити для Росії ракети, вибухові пристрої та взагалі багато чого з асортименту такого роду продукції, випуск якої був освоєний в холдингу. Звичайно, саме тому і була росіянами відкрита кредитна лінія нашому холдингу “.

Однак 2014 рік зламав цю схему. Росія здійснила агресію проти незалежної України. Відразу ж численними рішеннями РНБО ОПК України були заборонені будь-які господарські або комерційні контакти з суб’єктами РФ, в тому числі й з російськими банками. І на тлі цих подій холдинг “Артем” приймає рішення не платити росіянам за кредитами. Виникає питання, чому?

“Тільки тому, – роз’яснює Гліб Канєвський, – що” Артем “втратив РФ як ринок збуту продукції. Холдинг вже не мав можливостей, в тому числі юридичних, якимось чином співпрацювати зі Сбербанком, вирішувати проблемні питання навколо тієї ж кредитної лінії. Тільки тому, що на весь російський оборонно-промисловий комплекс були накладені санкції й особливо на співпрацю українського ОПК з російським “.

Тобто, за словами експерта, у “Артема” не було ніяких можливостей повернути росіянам кредит. І це лише юридичний аспект. А є ще й політичний. Ну, який український політик на тлі російської гібридної агресії взяв би на себе відповідальність змусити наш же холдинг повернути гроші банку країни-агресора? На думку Гліба Канєвського, рішення з боку “Артема” не повертати кредит росіянам було політично правильним рішенням.

“Правильність шляху, яким пішов холдинг, пізніше підтвердили й інші судові рішення в Україні з приводу позовів росіян, – говорить Гліб Каневський. – Адже та ж компанія” Артем “вже виграла у російської компанії” Авіаспецсервіс “суд за позовом з боку росіян.” Авісаспецсервіс “хотів стягнути з” Артема “понад 27 мільйонів доларів за те, що” Артем “, мовляв, не виготовив для нього військову продукцію! Зрозуміло, що” Артем ” і не міг її виготовити по вже вищезгаданим причинам”.

Тому, на думку експерта StateWatch, в українській юрисдикції “Артем” має виграшну позицію, щоб вкотре перемогти російського контрагента.

Нагадаємо, позов від «дочки» російського «Сбербанку» проти холдингу «Артем» розглядає Господарський суд Києва. Так, відомо, що позивач вимагає погасити заборгованість по кредиту, відкритого ще в січні 2014 року.

Також раніше ми інформували про те, що 7 жовтня Сбербанк Росії вирішив відмовитися від запланованої емісії українського дочірнього «Сбербанку» на 4,3 млрд акцій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу