«Практична цінність нового реєстру керівників підприємств-боржників незрозуміла» – приватний виконавець

Поділитися:

30 листопада Верховна Рада ухвалила законопроект №5600, яким внесла зміни до Податкового кодексу України. Очікується, що він принесе до Державного бюджету-2022 близько 50 млрд гривень, але забере гроші в українців.

Новий закон запроваджує низку нововведень у роботу податківців. Зокрема, пропонується надати право регуляторним органам стягувати податковий борг, що виник у результаті несплати самостійно визначеного платником грошового зобов’язання у податковій декларації або уточнювальному розрахунку, за рахунок готівки та/або коштів з рахунків у банках боржника за рішенням регуляторного органу без звернення до суду; встановити забезпечення податковою заставою донарахованих за результатами контрольно-ревізійної роботи сум грошових зобов’язань, на час адміністративного чи судового оскарження.

Крім того, держава встановлює тимчасове обмеження (за рішенням суду) у праві виїзду керівника юридичної особи – боржника за кордон до повного погашення податкового боргу.

Також новий закон надасть право податковим органам отримувати на запит інформацію (пояснення) від платника не лише за фактом виявленого правопорушення, а й з інших питань, пов’язаних із оподаткуванням, можливим порушенням у господарській діяльності платника, скоєним операціям.

Андрій Авторгов, приватний виконавець, кандидат юридичних наук виступив в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

«На сьогодні фізична особа боржника, фізична особа підприємця або керівника, суд за зверненням державного або приватного виконавця може тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України. Відповідні норми містяться у процесуальних кодексах. При застосуванні такого заходу суд оцінює чи є у діях фізичної особи чи підприємця, чи керівника підприємства умисне невиконання рішення суду, та приймає відповідне рішення. Також ідея цього регістру керівників-боржників, яку ми бачимо у законі №5600, я так розумію запозичена. Проте практична цінність цього реєстру керівників-боржників мені особисто незрозуміла».

Андрій Авторгов пояснив, чому не бачить практичної цінності. Справа в тому, що якщо проаналізувати, що таке загалом реєстр боржників, то до нього покладено дві основні функції:

1. Інформативна. Наприклад, вирішивши покласти гроші в банк, застрахувати своє майно або замовити якісь товари, послуги, є можливість звернутися до єдиного реєстру боржників і подивитися чи немає у списку контрагента (який займатиметься запитом вкладення клієнта). Тоді вже ухвалюватиме відповідне рішення.

2. Обмеження на можливість відчуження майна боржниками.

Саме з цих причин експерт не бачить жодної практичної цінності, оскільки умови законопроекту не мають сильного впливу на боржників із метою погашення боргів перед державою.

Тим часом, Кабінет Міністрів розпочав процес реструктуризації заборгованості підприємств теплопостачання населення. Прем’єр-міністр Денис Шмігаль зазначив, що відповідне рішення було ухвалено для забезпечення їхньої безперебійної роботи та непідвищення тарифів.

Раніше ми також писали про розгляд ВР законопроекту №5600. Ще тоді автори документа вважали, що якщо його прийняти, то це принесе бюджету додаткові 50 млрд гривень на рік.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу