«Київський міський окружний адміністративний суд буде створено вже цієї осені» – експерт

Поділитися:

У Верховній Раді з’явився текст законопроекту про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва. Їм президент Володимир Зеленський також пропонує створити новий суд – Київський міський окружний адміністративний суд. Про це йдеться в законопроекті №5369.

Так, Окружний адміністративний суд Києва повинен припинити роботу в день, коли закон набере чинності. ОАСК протягом 10 робочих днів повинен передати свої судові справи до Київського окружного адміністративного суду.

Цей суд буде розглядати справи ОАСК до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду. Юрисдикція нового суду буде поширюватися на місто Київ.

Київський окружний адміністративний суд з дня початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду передає справи, підсудні цього суду.

Тим часом судді Окружного адміністративного суду Києва звернулися до членів Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи через законопроект президента Володимира Зеленського про ліквідацію суду. Про це повідомила пресслужба ОАСК.

У листі судді звернули увагу на те, що порядок ліквідації судових установ визначено Конституцією України й Законом України “Про судоустрій і статус суддів” та передбачає необхідною умовою ініціативи по ліквідації суду наявність висновку Вищої ради правосуддя. Порушення передбаченого законом порядку ліквідації суду ставить під загрозу конституційний порядок в державі.

Подробиці теми розповів член Комітету Верховної Ради України з питань Національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Річ у тому, що президент України відповідно до своїх конституційних повноважень ініціював законопроект, яким передбачається ліквідація Окружного адміністративного суду Києва. Тобто коли ми говоримо про подальші дії, то потрібно враховувати те, що є чіткі вимоги закону України, які й передбачають створення нового суду. Як тільки закон про ліквідацію чинного суду набере своїх повноважень, то вже протягом 10 днів він фактично припинить своє існування і перестане виконувати дії щодо правосуддя. І президент одночасно з цим подав новий законопроект про створення Київського міського окружного адміністративного суду. І я можу спрогнозувати такі терміни, що він вже буде створений восени цього року. Я думаю, що до того часу, як закон про створення суду набере своєї чинності, ми вже приймемо закони, який розблокує діяльність Вищої ради правосуддя. Це своєю чергою дозволить сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів, яка безпосередньо займеться питаннями добору на вакантні посади в новому суді», – розповів експерт.

Також він докладніше розповів про те, коли саме зможе заробити Вища кваліфікаційна комісія суддів.

«Я думаю, що ми вже в найближчі сесійні дні повинні прийняти закон, який як раз передбачає створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів. І після того, як ми цей закон ухвалимо, вже буквально протягом найближчого місяця ми сформуємо комісію», – вказав він.

Крім цього, експерт прокоментував долю тих суддів, які на цей час працюють в тому суді, який українська влада ліквідує.

«Відповідь на це питання також прописана в законі про статус суддів. Що стосується конкретно суддів, то їм можуть запропонувати просто перейти працювати в інші суди. Але рішення про те, чи буде це на конкурсній основі або поза конкурсом, буде приймати Вища кваліфікаційна комісія суді», – резюмував Веніславський.

Нагадаємо, що новий суд буде розташовуватися, як і попередній, в Києві. Його територіальна юрисдикція буде поширюватися на столицю.

Додатково до вищевказаного закону на розгляд Ради внесено ще один законопроект про зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів». Їх розгляд, прийняття і вступ в силу повинно відбутися синхронно.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу