Екс-президенти звернулися до підписантів Будапештського меморандуму

Поділитися:

Колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко колективно звернулися до підписантів Будапештського меморандуму, закликавши їх дотриматись усіх гарантій безпеки для України. Про це йдеться у документі.

Вони нагадали, що свого часу наша країна відмовилася від свого арсеналу ядерної зброї, в обмін отримавши гарантії щодо захисту та безпеки від країн-учасниць. Серед них була Росія.

Як підкреслили українські президенти, на той момент українська зброя була третьою у світі, перевершуючи потенціали Франції, Великої Британії та КНР.

«Тепер Україна може згадувати урочисті обіцянки «великої четвірки» (ми були вдячні, що до меморандуму приєднався Китай) хіба що як знущання. Ще у 2014 році Росія зруйнувала нашу територіальну цілісність, окупувавши Крим та частину Донбасу. Сьогодні з трьох сторін на Україну спрямована загроза подальшого військового вторгнення. Ми опинилися перед перспективою економічної блокади – енергетичної з півночі, морської з півдня. Тим часом неприпустимість економічного тиску на Україну також була зафіксована як один із пунктів Будапештського меморандуму», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що 15 лютого президент США Джо Байден виступив із терміновою заявою щодо військового вторгнення Росії в Україну, яка обговорює весь світ останні кілька днів.

Мова Байдена можна було переглянути в онлайн-трансляції на YouTube-сторінці Білого дому.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу