Байден погодився з Мінськими угодами – Путін

Поділитися:

Зустріч Джозефа Байдена і Володимира Путіна тривала майже чотири години. На віллі Ла Гранж в Женеві в середу, 16 червня, відбулися переговори між президентом США Джозефом Байденом і його російським колегою Володимиром Путіним. У зустрічі брали участь держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Перший раунд саміту – у вузькому форматі – тривав на понад півгодини більше запланованих протоколом 1 години 15 хвилин.

Потім відбувся другий раунд в розширеному складі: в ньому, крім лідерів двох країн і глав зовнішньополітичних відомств, взяли участь і інші члени делегацій. Розширений склад, на відміну від вузького, проходив повністю за закритими дверима, журналістам не відкрили навіть протокольну частину.

Після зустрічі Володимир Путін дав брифінг. Він повідомив, що посли Росії і США повернуться в посольства в Москві і Вашингтоні. Він уточнив, що конкретні терміни повернення дипломатів – чисто технічне питання.

Також Путін зазначив, що вони з Байденом домовилися координувати діяльність і почати консультації з кібербезпеки.

Президенти також поговорили про подальшу долю Договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО, неофіційна назва – СНО-3). Путін зазначив, що незабаром почнуться консультації про долю СНО-3 на міжвідомчому рівні.

Що стосується України, то він повідомив, що Байден погодився, що врегулювати конфлікт на Донбасі можна тільки за допомогою Мінських угод.

«Тема України зачіпалася. Байден згоден з тим, що в основі врегулювання ситуації на Донбасі повинні лежати Мінські угоди. У нас зобов’язання тільки одне – сприяти реалізації Мінських угод. Якщо українська сторона готова на це. Українська делегація ще восени минулого року представила своє бачення реалізації Мінських угод. По-перше – українська сторона взяла зобов’язання, для цього потрібно змінити Конституцію, відвести війська і багато іншого. Не треба бути юристом, щоб розуміти, що Україна не хоче виконувати взяті зобов’язання», – пояснив Путін.

Путін вважає, що в питанні вступу України в НАТО «нічого обговорювати». Він зазначив, що під час зустрічі з американським лідером Джо Байденом ця тема обговорювалася «мигцем».

Нагадаємо, американський президент Джо Байден перед зустріччю з російським президентом Володимиром Путіним проконсультувався з експертами з питань Росії. Як повідомило американське видання Axios, посилаючись на джерела, до консультацій були долучені представники колишньої адміністрації президента США, зокрема, тодішня радниця Дональда Трампа з питань Європи та РФ Фіона Хілл.

Раніше ми повідомляли, що Джо Байден провів зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу