«Жодна компанія групи ДТЕК не виконала своїх зобов’язань щодо модернізації енергомереж» — експерт

Поділитися:

Минулого року Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), остаточно затвердила тарифи 25 операторам систем розподілу на 2021 рік з урахуванням стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифи).

Згідно з проектом постанови, RAB-тарифи ОСР для остаточного затвердження незначно, в межах кількох гривень, відкориговані переважно у бік зниження порівняно із схваленими раніше. Також трохи зменшено прибуток на «стару» базу активів.

В обґрунтуванні проектів рішень зазначається, що за результатами відкритих обговорень та здійсненого НКРЕКП додаткового аналізу складових тарифів було уточнено загальні підходи до визначення цих складових. Вони зокрема полягають у перерахунку статей витрат на передачу та диспетчеризацію електроенергії з урахуванням актуалізованих тарифів НЕК «Укренерго» на 2021 рік, прогнозованих витрат на послуги «Оператора ринку», вартості купівлі електроенергії на покриття технологічних втрат.

Крім того, тарифи на розподіл перерахували з урахуванням затверджених постановою НКРЕКП від 20 листопада 2020 року економічних коефіцієнтів прогнозованих технологічних втрат на 1 та 2 класі напруги, а також відкориговано розрахунок регуляторної бази активів, створених до переходу на стимулююче тарифоутворення.

Подробиці теми розповів кризовий менеджер з питань Донбасу Руслан Ригованов в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Стимулюючий тариф створювався, коли пройшли прорахунки безпосередньо за вкладеннями на утримання всіх енергомереж, то по Україні це становило 230 доларів, тоді як у Європі від 1500 євро і вище. І, відповідно, це та ситуація, коли ми стикаємося з віяловими відключеннями, з проблемами з подачею електроенергії, і було прийнято рішення для того, щоб залучити інвестиційну складову, розділити саму вироблення електроенергії та її доставку. Інвестиції, які закладені регулятором — це наші з вами витрати на енергомережу», — пояснив експерт.

За словами кризового менеджера з питань Донбасу, жодна з компаній, яка входить до складу ДТЕК не виконала своїх зобов’язань щодо оновлення модернізації енергомереж, для того, аби населення могло отримувати якісну електроенергію.

«Жодна з компаній у повному обсязі не виконала інвестицій. Рівень вкладень в інвестиційну складову був найвищим лише в Одесі, близько 92%, у решти був набагато нижчим, там доходило до 70%», — додав експерт.

Нагадаємо, після того, як Володимир Зеленський заявив про спробу Російської Федерації та близького оточення втягнути Ріната Ахметова, власника ДТЕК, у процес підготовки державного перевороту акції компанії значно впали в ціні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу