«Західні партнери вклали чимало коштів в створення НАБУ і хочуть бачити результат», – експерт

Поділитися:

У I півріччі 2020 року НАБУ почало розслідування 406 кримінальних проваджень, 125 особам повідомлено про підозру, а 33 справи щодо 50 осіб направлено до суду. Про підсумки роботи НАБУ і САП розповіли Артем Ситник і Назар Холодницький під час брифінгу.

За словами Ситника, економічний ефект від роботи НАБУ і САП у першому півріччі становить 1,51 млрд грн: 687,73 млн грн відшкодовано державним підприємствам; 1,55 млн грн повернули народні депутати, які отримали незаконну компенсацію за оренду житла; розкраданню 753,66 млн грн НАБУ запобігло; понад 65 млн грн стягнуто до держбюджету з підозрюваних, які порушили покладені на них судом зобов’язання.

«На мою думку, це один із прикладів того, чому виправдана необхідність створення Вищого антикорупційного суду. Раніше факти неналежної процесуальної поведінки підозрюваних також були, але тільки зараз уперше бачимо адекватні дії у відповідь», – сказав Ситник.

«Перший рік діяльності Вищого антикорупційного суду вселяє оптимізм у те, що суспільство дійсно побачить результати нашої роботи: вироки, які є точкою в слідстві. Вони – найкраща оцінка ефективності НАБУ і САП», – зазначив Холодницький.

Усього станом на кінець червня в роботі антикорупційних органів перебувало 986 ​​кримінальних проваджень за фактами злочинів, якими завдано 261,064 млрд грн збитку. У скоєнні цих злочинів підозрюються 390 осіб. Щодо 41 людини вироки суду набрали чинності.

Тим часом Мінфін спростовує таку цифру.

«У 2020 році від діяльності НАБУ до бюджету надійшло лише 48 тисяч гривень. Таким чином, директор НАБУ Артем Ситник перебільшив, коли заявив про надходження до бюджету 1,5 млрд від діяльності НАБУ», – офіційно повідомили у Мінфіні.

Економічний аналітик Єгор Киян пояснює, що зараз у суспільстві є запит на боротьбу з корупцією. За опитуваннями, 50% українців вважають, що з корупцією треба боротися. Тому є викривлення реальності і виникають такі казуси.

«Люди хочуть бачити гарні цифри. Проте Артем Ситник, коли говорив про мільярдні надходження, він не казав, що вони покладуть до бюджету цю суму. Але він говорив про економічний ефект від діяльності НАБУ – деякі справи передані до суду, будуть якісь компенсації державним підприємствам, реалізовано майно, накладені якісь санкції вирішення решти питань, котрі у процесі зараз. Це і є економічний ефект», – каже Киян.

На думку експерта під економічним ефектом можна намалювати будь-які цифри. Це той ефект, який важко підрахувати і цифри розмиті

Раніше Державна казначейська служба повідомила, що до державного бюджету за перші три місяці 2020 року надійшло лише 14 тис. грн від реалізації майна, а також коштів, конфіскованих за вчинення корупційних та пов’язаних із корупцією правопорушень. Чверть цієї суми (3,4 тис. грн) склав штраф самого Ситника по вироку суду за корупційні дії.

За словами Єгора Кияна, антикорупційні органи конкурують між собою і вони працюють неефективно.

«Не секрет, що більшість гучних справ «гуляють» по судах, по різних відомствах. Тому так виходить, що ефективність що НАБУ, що САП дорівнює нулю. Окрім того є тиск на ці організації, є недосконалість системи, та я самі організації демонструють свою неспроможність розслідувати гучні корупційні справи», – каже Киян.

20 липня, в Центральному антикорупційному бюро Польщі повідомили, що ексміністра транспорту Польщі, колишнього главу Укравтодору Славомира Новака затримали за підозрою в корупції і управлінні організованою злочинною групою. Також були затримані колишній командир військової частини GROM № 2305 Даріуш Завадка і бізнесмен з Гданська Яцек П. За даними правоохоронців, вони також входили до злочинної групи.

У НАБУ повідомили, що українські та польські правоохоронці проводять обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі в рамках розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства.

Керівники НАБУ і САП під час брифінгу в Києві розповіли, що Новак брав хабарі в компаній за продовження термінів ремонту автодоріг.

На думку Єгора Кияна, українському НАБУ варто навчитися більш наполегливо відстоювати українські інтереси у міжнародних справ.

«Не секрет, що НАБУ в 2015 році було створено за підтримки західних партнерів, були вкладені чималі кошти. І вони хочуть бачити результат. Зараз голова САП Назар Холодницький подав у відставку і йому шукають заміну саме західні партнери», – сказав Киян.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу