З «зеленими» енергетиками розрахувалися на 52%

Поділитися:

20 жовтня виробники електроенергії отримали платіж за вересень в сумі 233 млн гривень від ДП “Гарантований покупець”.

“Підприємство продовжує оплачувати електричну енергію, що згенерувала з ВДЕ в вересні. З урахуванням поточного платежу за товарну продукцію вересня сплачено близько 2,4 млрд грн. Рівень розрахунку – 51,5%”, – повідомляє прес-служба підприємства.

Відомо, що з початку 2020 року і станом на 16 жовтня рівень розрахунків по “зеленими” тарифами становить 36,3%.

Слід зазначити, що Кабінет міністрів України постановою від 28 вересня №887 дозволив ДП “Гарантований покупець” продавати електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел, за двосторонніми договорами, встановивши спеціальну формулу визначення стартової ціни. При цьому він зобов’язав “ГарПок” продавати електроенергію не нижче цієї ціни.

Представники Міненерго розраховують, що продаж “ГарПоком” “зеленої” електроенергії за двосторонніми договорами допоможе поліпшити фінансове становище ДП і підвищити рівень розрахунків з виробниками електроенергії з ВДЕ.

Нагадаємо, що згідно з аналізом даних НКРЕКП, обсяг виробництва електричної енергії з біомаси виріс на 16%, а з біогазу – на 2%.

Відомо, що це пов’язано з введенням в експлуатацію і завершенням налагоджувальних робіт на ТОВ «Ейджіел Енерджі» (Нова-Водолага) потужністю 7 МВт, що працює на гранулах з лушпиння соняшника. Перші 672 тис. КВт-год «зеленої» електроенергії були реалізовані в мережу в липні.

Раніше повідомлялося, що новий законопроект представили на розгляд до Верховної Ради представники фракції «Слуга народу». Так, нардепи пропонують випустити облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) на 19,6 млрд грн для погашення в IV кварталі частини боргу і інших розрахунків з виробниками електроенергії з ВДЕ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу