З комунальними боржниками боротимуться арештом майна

Поділитися:

В Україні рівень заборгованості населення на несплату комунальних послуг перевалив за нечувану суму грошей розміром в 29 млрд гривень. У зв’язку з актуальною проблемою боргу, український парламент збирається посилити заходи покарання для недобросовісних українців.

Зокрема, депутати внесли в Раду окремий законопроект, який повинен допомогти державі боротися зі злісними боржниками.

Закон передбачає автоматичне списання 25% заборгованості в українців з зарплати. Також документ дозволяє списувати частину особистого майна боржників, гроші за яке підуть для сплати їх заборгованості.

Як прокоментував один з українських правозахисників, тут мова йде про списання поточної виплати за комуналку і плюс додаткової суми за ті борги, які вже є.

“Боргові зобов’язання з реструктуризацією максимум на 60 місяців, не перевищуватимуть 25%. Тобто 1/4 твого заробітку, якщо ти працездатна особа, або 20% від твого пенсійного забезпечення”, – сказав фахівець.

Тут варто зазначити, що в разі несплати боргу протягом 60 місяців, договір про його реконструкцію триватиме і надалі. Але в тому разі, якщо боржник відмовляється платити, податківці мають право списати його майно.

Варто сказати, що сьогодні українські споживачі, в разі появи заборгованості за ЖКП, повинні платити штраф або пеню. При наявності заборгованості за ці послуги споживач повинен платити пеню, розмір якої прописаний в договорі, але вона не може перевищувати 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. У той же час, загальний розмір пені не повинен бути більше 100% від загальної суми боргу.

Нагадаємо, що група народних депутатів з фракції «Слуга народу» зареєструвала законопроект під номером 3613. У ньому йдеться про підвищення пені за прострочену комуналку – депутати наполягають на 20-кратне збільшення пені, а також пропонують забирати у тих, хто проштрафився водійські права.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу