«ЄБРР не працює з підприємствами, які працюють «в тіні». Тому грошей дають мало» – аналітик

Поділитися:

В умовах кризи COVID-19 Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) підтримав Україну інвестиціями в обсязі 812 млн євро.

Про це повідомляється в прес-релізі банку.

«Європейський банк реконструкції і розвитку відреагував на пандемію СOVID-19 в Україні, надавши 812 млн євро інвестицій протягом 2020 року. За річним обсягом інвестицій Україна посіла третє місце серед країн операцій Банку після Туреччини та Єгипту», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, в минулому році банк розпочав реалізацію спільної з урядом України ініціативи щодо поліпшення корпоративного управління в державному секторі, першим кроком якої став запуск пілотної програми трансформації Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодору). Підписаний кредит в розмірі 450 млн євро буде використаний для розвитку національної дорожньої інфраструктури та підтримки реформи в сфері запобігання корупції. Ще одна торішня інвестиція ЄБРР – в проект трансформації національного поштового оператора «Укрпошта», що поліпшить поштові послуги для 15 млн осіб.

Також надане в 2020 році фінансування ЄБРР допоможе в місті Дніпро більш ефективно використовувати енергію в школах, дитсадках і лікарнях. Місто Хмельницький у минулому році приєднався до програми стабільного міського розвитку ЄБРР «Зелені міста», запустивши проект модернізації своєї системи управління твердими побутовими відходами. Також, закупівля понад 400 нових тролейбусів в рамках проектів ЄБРР забезпечить поліпшення послуг громадського транспорту у 12 українських містах.

Крім цього, ЄБРР у минулому році допоміг збільшити видобуток найбільшого в Україні виробника природного газу АТ «Укргазвидобування» і продовжив підтримку свого давнього клієнта ПАТ «Концерн Галнафтогаз» наданням фінансування для програми поставок палива сільськогосподарським виробникам і встановлення пунктів підзарядки електромобілів на АЗС мережі «ОККО» .

У 2020 році ЄБРР також задовольнив попит на фінансування харчового ритейлу.

Як відомо, ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором в Україні, де в цілому він профінансував 482 проекти загальною вартістю 14,5 млрд євро.

Свою думку щодо співпраці України з ЄБРР розповів фінансовий аналітик Олексій Лупоносов. Зокрема, прокоментував зменшення обсягу виданих кредитів.

“Більшість кредитів надаються державним підприємствам. Близько 70% отримують державні підприємства під гарантію уряду, 30% отримують суто комерційні підприємства, але також там присутня урядова гарантія та страхування від банкрутства… Щоб отримати кредит ЄББР, необхідно скласти кейс, який враховує важливі економічні показники, які можна досягнути лише працюючи “в білу”. Тобто підприємство, яке претедує на гроші ЄБРР має працювати “біло”, де немає “зарплат в конвертах”, немає “скруток”,”оборудок”. Там має бути чиста історія за 3, 4, а то й 5, 10 років”, – додав він.

Також експерт зазначив, що якби ЄБРР мав можливість в українських судах вигравати справи, коли взяті кредити не повертають, то вони б більш активно видавали кошти. Він наголошує, що в Україні дуже мало підприємств, які відповідають вимогам МВФ, а саме працють не в “тіні”.

“Тому саме через це кількість проектів, які вони зараз нам видали, зменшилась. Також вплинув локдаун… Не знімаю з наших чиновників відповідальність за те, що сьогодні, на жаль, дуже багато можновладців, як колишньої каденції, так і сучасної, беруть кредити і не повертають. В тому числі і такій поважній установі, як ЄБРР. Що ускладнює в результаті отримання кредитів чесним виробництвам і підприємствам”, вважає експерт.

Також, він переконаний, що на сьогоднішній день весь бізнес, там де є держзакупівлі, контролюється можновладцями.

“І в тому числі інвестиційні проекти, які будуть працювати, на які дадуть дозволи, яким не будуть “ставити палки в колеса”, яким не буде заважати СБУ чи інші органи – вони є лише у можновладців. І лише вони їх можуть реалізувати. Тому, якщо ЄБРР надає такі кредити – є ризик, що гроші не будуть повертати, а в судах знайти справедливість буде неможливо. Саме через це й зменшується кількість проектів”, – стверджує Лупоносов.

Також він вважає, що держава нерозумно розподіляє кредитні кошти. Зокрема, на його думку, Укрпошті недоцільно закуповувати пересувні поштові відділення для сіл до 2 тисяч осіб, адже в багатьох селах майже немає людей, було б закраще закупити щось бюджетніше, зокрема, мопеди. Те саме, на його переконання, стосується й Укравтодору, адже в Україні є важливі траси у поганому стані, які зокрема, сполучають українські міста з європейськими. Натомість гроші спрямовують на ремонт другорядних автошляхів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу