В ЄС подорожчав газ

Поділитися:

За один день – вівторок, 29 грудня, – гуртова ціна на газ в європейських країнах підвищилася на 9 відсотків. Про це інформують дані УЕБ (Української енергетичної біржі).

За відомостями УЕБ, в Європейському Союзі з 29 грудня за тисячу кубометрів палива просять 221 долар США. Відзначається, що це найвища ціна на газ за останні два роки. Водночас днем ​​раніше постачання відбувалися за ціною 212 доларів за тисячу кубометрів. При цьому рекордно (на 40 відсотків) знизилися надходження газу в трубопровідну мережу.

За прогнозами аналітиків біржі, на такому тлі неминуче і підвищення ціни на газ в нашій країні. В Україні вартість блакитного палива залежить від двох показників: ціни в Європі і курсу долара. З серпня 2020 року постачальники газу самі формують тариф, виходячи з біржової ціни за станом на 25-е число кожного місяця. Кабінет міністрів більше не впливає на ціни.

Однак в УЕБ нагадують про те, що на ринку є десятки різних постачальників і українці самі можуть вибирати, у кого і за якими цінами купувати. Раніше тариф на газ встановлювався відразу на опалювальний сезон, але зараз вартість палива може змінюватися щомісяця.

Нагадаємо, минулого листопада Україна купувала імпортний газ за вартістю 182 долари й 51 цент валюти США за одну тисячу кубометрів. Це відповідає 5 тисячам 161 гривні 51 копійки.

Також раніше ми інформували про те, що в серпні в НАК «Нафтогаз» України встановили річний тариф на послуги транспортування газу на рівні 4,73 гривні за один кубічний метр, що відрізняється від тих цін, які були сформовані на серпень місяць.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу