Держава відмовилася регулювати ринок газу

Поділитися:

У НАК “Нафтогаз” України встановили річний тариф на послуги транспортування газу на рівні 4,73 гривні за один кубічний метр, що відрізняється від тих цін, які були сформовані на серпень місяць. Про це повідомляють українські експерти.

Нова ціна на 46% вища від тієї, яка була встановлена ​​для українців на серпень місяць і за очікуваннями українських фахівців з питань енергетики – це може бути ще не найстрашніша цифра для українців.

Нагадаємо, що буквально від 1 серпня поточного року в країні офіційно запрацював новий ринок газу, який абсолютно ніяк не регулює цінову політику з боку постачальника.

Іншими словами, звичайним українцям доведеться або йти на умови свого постачальника, або шукати собі іншого. А в Україні вибір компаній, які надають послуги з транспортування газу, вельми обмежений.

“По факту, збалансувати ціну на газ і вплинути на «Нафтогаз» на сьогоднішній день держава не в змозі”, – говорять фахівці.

Іншими словами, зараз на ринку газу цінову політику на формування тарифів ніхто не регулює, що може стати актуальною проблемою майбутнього опалювального сезону. Також на ринку немає конкуренції серед компаній, що загрожує тим, що підприємства можуть домовитися один з одним щодо ціни.

Нагадаємо, що українські експерти не виключають можливості картельної змови на ринку газу. З новим ринком газу в країні буде можливість змінювати тариф щомісяця, що загрожує для українців новими корупційним схемами.

Про ринок газу і критичному ставлення бізнесу до подій, а також про те, як будуть змінюватися ціни для населення нещодавно розповіли Олексій Хабатюк, заступник начальника Департаменту енергоефективності «Нафтогаз України» і Геннадій Кобаль, директор консалтингової компанії ExPro Ukraine, енергетичний експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу