В Україні утворився дефіцит якісного борошна

Поділитися:

У Громадській спілці «Борошномели України» повідомляють про те, що в Україні утворився дефіцит якісного борошна для випікання хліба і хлібобулочних виробів.

Там зазначають, що наразі вже з’являються перші ознаки дефіциту якісного борошна. Через нестачу якісної сировини в країні дорожчатиме хліб.

У 2021 році аграрії встановили врожайні рекорди як за загальним обсягом вирощених зернових та олійних культур, так і за валом пшениці: 32,2 мільйона тонн у бункерній вазі (30-31 мільйона тонн після очищення). Тоді як за підрахунками фахівців: тільки 13-13,5 мільйона тонн із намолоченої пшениці є придатними для виробництва борошна, а решта є фуражем.

Борошномели додають, що якість пшениці нижча, ніж торік, через погодні умови. Головне йдеться про зерно другого класу. Торік частка продовольчої пшениці становила 65-70% вирощеного врожаю, а цьогоріч – тільки 42-45%. Йдеться про обсяг неочищеного зерна.

Для забезпечення хлібопекарської галузі упродовж сезону борошномели мають переробити близько 3,5 мільйона тонн зерна. За підрахунками консалтингових компаній, вільний обсяг, не заготовлений на продаж, становить 1,5 тонни.

Нагадаємо, що в Україні дорожчає хліб. За рік його вартість зросла більш ніж на 15%. Однак, попри рекордні врожаї, продукт продовжуватиме зростати в ціні, а до Нового року вартість може піднятися ще на 20%.

Також ми писали, що в Україні експерти повідомили про можливе суттєве здорожчання гречки. Наразі вартість цієї крупи — близько 50 гривень за кілограм, проте вона може здорожчати ще до Нового року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу