В Україні та Європі продовжує зростати безробіття

Поділитися:

Україна – не єдина країна, яка зіткнулася із зростанням рівня безробіття. Станом на 1 червня в нашій країні тільки офіційно зареєстрували понад 510 тисяч безробітних, за даними Держслужби. Однак реальна кількість безробітних в травні склало приблизно 2,5-2,8 мільйона українців.

Офіційний рівень безробіття продовжує зростати. У Києві він збільшився в 3,5 рази, в багатьох регіонах більш ніж удвічі.

Якими ж будуть прогнози по рівню безробіття в Україні? Як реагує держава на нинішню ситуацію? Як йдуть справи з безробіттям в країнах Європи? На ці та інші питання Першому Діловому телеканалу відповів Олександр Охріменко:

“Якщо ми говоримо офіційно, то у нас в країні близько півмільйона безробітних, можливо, з часом, рівень підвищиться до 750 тисяч чоловік. Але неофіційно, швидше за все 2,5-3 мільйона чоловік. Але тут, самі розумієте, порахувати досить складно. “

Експерт зазначає: “На жаль, уряд не може якось впливати на рівень безробіття сьогодні. Адже значна частина економіки країни перебуває в тіні, звідти і тіньові заробітки. А вплив на офіційну ситуацію настільки малий, що не призводить до будь-яких результатів” .

Європа, як найбільший імпортер трудових ресурсів України також відчула зміни на ринку праці. Так, в Польщі через пандемію було звільнено 30% українських співробітників. В Іспанії, яка стала одним з осередків епідемії, кількість безробітних досягла 3,8 мільйона чоловік. При цьому 300 тисяч працівників втратили своїх місць за місяць. У Британії ситуація більш нестабільна: за два тижні близько півмільйона людей стали безробітними.

“У нас, якщо не враховувати тіньову економіку, офіційний рівень безробіття – 2%, а в Німеччині – 10%, і це дуже багато. У США вже більше 10%. Вважається, що рівень безробіття повинен бути не менше 4%, але не більше 10%. В Італії, наприклад, молодих безробітних більше 30% – такий рівень вважається найбільш критичним “– пояснює Охріменко.

Багато українців працюють за кордоном. Через пандемію вони виявилися в дуже непростих умовах, коли і на Батьківщині немає роботи, і своє місце в європейських компаніях вони втратили.

“Для наших громадян заробітки за кордоном не тільки можуть, а й є панацеєю від безробіття і безгрошів’я. Будемо сподіватися, що незабаром відкриють кордони і багато українців поїдуть на роботу в Європу, і завдяки цьому вони переживуть будь-яку кризу. Адже різниця в зарплатах все таки суттєва, тому дуже вигідно нашим співгромадянам працювати закордоном “– резюмував експерт.

Нагадаємо, що лише за минулий тиждень додалося 16,6 тисяч «нових» безробітних. І сьогодні, за даними Державної служби зайнятості, в Україні офіційно зареєстровано понад півмільйона (якщо бути точними, 511 тисяч 267) безробітних, що майже на 70% більше в порівнянні з показником на 1 червня 2019 року.

Раніше повідомлялося, що в Сполучених Штатах Америки в квітні оновили рекорд безробіття. З 1940 року воно підскочило до позначки в 14,7% в порівнянні з березневим показником в 4,4%.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу