В Україні дорожчає земля

Поділитися:

В асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” повідомили, що орендна плата за сільськогосподарські землі в Україні в 2020 році зросла в середньому на 6,5% і становить 3378 грн за гектар.

Відомо, що в деяких областях середній розмір річної орендної плати становить понад 15% нормативної грошової оцінки земель (НГО). При цьому, експерти вказують на те, що збільшення розміру орендної плати за землі с/г призначення в 2020 році спостерігається на всій території України.

«Така тенденція підвищення орендної плати спостерігається останні кілька років. Спочатку конкуренція між аграріями змушувала збільшувати відсоток орендної плати в договорах. Наступний поштовх для зростання орендної плати був у 2018 році. Тоді була проведена Всеукраїнська нормативна грошова оцінка сільськогосподарських земель, хоча в деяких регіонах вона в результаті перерахунку дещо знизилася. Саме в процентах від НГО землі в договорах визначається розмір орендної плати.

Щоб зменшити ризики коливання розміру орендної плати та забезпечити фінансове планування аграрних підприємств, в договорах оренди землі приватної власності почали відходити від визначення орендної плати у відсотках від НГО. Подальше збільшення орендної плати за землю у 2020 році пояснюється активним проведенням земельної реформи і очікуваним відкриттям ринку землі », – кажуть аналітики.

Нагадаємо, що українську владу закликали убезпечити ринок землі від корупції, прийнявши додаткові підзаконні акти. Про це, виступаючи на форумі «Україна 30. Земля», повідомила тимчасовий повірений у справах США в Україні Крістіна Квін.

Раніше повідомлялося, що в Міністерстві агрополітики все розпланували таким чином, щоб очікуваний запуск ринку землі в Україні проходив в плановому режимі і спокійно. Зокрема, було зроблено обмеження щодо юридичних осіб, які зможуть купувати українську землю. Йдеться про юридичних осіб, де засновниками є громадяни України, а ті ж, де засновники – іноземці, поки взагалі не зможуть купувати землю.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу