В Україні будуть оптимізувати суди

Поділитися:

26 березня 2021 року в Державній судовій адміністрації повідомили про перспективні варіанти нової карти судів, замість існуючої нині.

Відомо, що всього на цей час розроблено чотири концепції подальшої територіальної організації місцевих судів:

  1. Поділ нового району на кілька округів і створення самостійних окружних судів в межах нового району.
  2. Створення районних судів, юрисдикція яких територіально збігатися з новими районами. При цьому розглядається варіант, коли приміщення старих, тобто, поки ще чинних судів, будуть діяти і далі, але вже в якості філії одного великого суду в рамках нового району, щоб полегшити громадянам доступ до правосуддя.
  3. Створення єдиного районного суду з одним приміщенням для кожного нового району. Даний варіант зажадає додаткових витрат, оскільки судді з різних районних судів будуть розміщені в одній будівлі, а значить, «укрупнених» суду знадобиться велике приміщення для розміщення суддів та апарату єдиного суду. Крім того, в такій суд, очевидно, буде складніше дістатися учасникам судових процесів.
  4. Відмова від прив’язки до кордонів нових районів, з поділом території області на відповідну кількість судових округів в залежності від зручності доступу громадян до правосуддя, навантаження на суддів, кількості суддів і т. Д.

Слід зазначити, що всі зазначені варіанти мають свої переваги і недоліки. Наприклад, «укрупнення» суду може призвести до того, що в суд буде не просто добиратися не тільки сторонам судового процесу, а й самим суддям і працівникам апарату такого суду.

Так, пілотними проектами для розробки нової карти судів зараз є Волинська та Одеська області. Надалі до них приєднаються Хмельницька та Миколаївська області, а потім і всі інші.

Нагадаємо, що на сайті уряду повідомили, що 27 березня Президент України Володимир Зеленський скасував указ президента від 14 травня 2013 року №256 «Про призначення А.Тупіцкого суддею Конституційного суду України».

Раніше повідомлялося, що в Офісі президента повідомили, що за підсумками спільного брифінгу Зеленського з головою Європейської ради Шарлем Мішелем на КПВВ «Щастя» в Луганській області Володимир Зеленський планує найближчим часом підписати указ про трирічної стратегії розвитку правосуддя і конституційного судочинства.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу