Уряд сподівається на 12 млрд гривень від “великої приватизації”

Поділитися:

12 мільярдів гривень цьогоріч планують заробити чиновники від розпродажу державних підприємств.

Про це повідомляють журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Найбільш важливі з них – Одеський припортовий завод, Об’єднаний гірничо-хімічний комбінат, київський «Президент-готель», завод «Більшовик», 5 теплоелектростанцій та 24 спиртзаводи. У Фонді державного майна зізнаються, що сукупна балансова вартість активів державних підприємств становить 760 млрд гривень. Але через корупційне чи непрозоре управління ними до державного бюджету не поступають належні дивіденди.

Як приклад, Об’єднаний гірничо-хімічний комбінат у 2020 році заробив 600 млн гривень, а у 2019 році декларував тільки 100 млн гривень. При цьому обсяг робіт був однаковим. У Фонді припускають, що непрозоре управління дозволяло зазначену різницю прибутків класти у кишеню. Ще більш ласим об’єктом придбання його роблять нові розвідані запаси рудних пісків, що свідчать про збільшення покладів удвічі.

Також великий інтерес у забудовників спостерігається до київського заводу «Більшовик». Першочергово цей завод розглядається, як земельна ділянка у 30 гектарів в центрі столиці. Інший стратегічний об’єкт – Одеський припортовий завод, офіційно доведений до збиткового стану з мільярдними боргами. Проте у Фонді держмайна стверджують, що для цього немає жодної причини – він має унікальне розташування.

До кожного державного підприємства з боку приватних структур приділяється посилена увага. Наразі стартові ціни лотів не оголошуються.

Нагадаємо, у 2021 році на Україну чекає «велика приватизація».

Також раніше ми писали про те, що державний бюджет отримає 314 мільйонів гривень від продажу державного майна.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу