Уряд може ввести акциз на «зелену» енергетику

Поділитися:

Нещодавно Міністерство фінансів завершило роботу над текстом змін до Податкового кодексу, серед яких і введення акцизу з продажу «зеленої» електроенергії. Відомо, що тепер ставка податку складе 3,2%.

Кабмін упевнений, що надходження від введення акцизу в залежності від курсу євро буде приносити державному бюджету щорічно додаткові 2 млрд грн.

Так, згідно з інформацією Національної комісії з регулювання енергетики, в 2019 році обсяг виплат по «зеленому тарифу» склав близько 26 млрд грн, а в 2020 році – вже 40,6 млрд грн.

Однак, учасники ринку виступили з жорсткою критикою цієї пропозиції і не виключають, що будуть оскаржувати його в суді.

Крім того, представники кількох профільних асоціацій направили прем’єру, спікеру парламенту, головам профільних комітетів і міністру фінансів лист, в якому висловилися проти «нових» податків і назвали пропозицію «додатковим зниженням” зеленого “тарифу».

Слід зазначити, що реєстрація законопроекту у Верховній Раді очікується наступного тижня.

Нагадаємо, що в Міністерстві енергетики розробляють зміну джерела компенсації за «зеленим» тарифом. Про це в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко написав у Фейсбуці.

Раніше повідомлялося, що держпідприємство «Гарантований покупець» відзвітувало в отриманні 1 млрд гривень від НЕК «Укренерго». Ці гроші призначені для виплат по боргах перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел (ВДЕ) за 2020 рік. Ця сума – фінальна, її перераховано в рамках кредиту, який виділив «Укренерго».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу