Українцям можуть закрити дешеву іпотеку

Поділитися:

У Міністерстві фінансів заявили про можливе закриття держпрограми «Доступна іпотека під 7%» , якщо українські банки пропонуватимуть кредити під 7−8% річних.

За словами заступника міністра фінансів Юрія Драганчука, це не означатиме, що держпрограма буде припинена для існуючих клієнтів – їм компенсуватимуть ставку. Це прописано у бюджеті. 2 млрд грн має Фонд розвитку підприємництва, 300 млн передбачено на компенсацію.

У відомстві прогнозують, що банки почнуть пропонувати такі ж умови вже через рік.

Також посадовець розповів, що не всі охочі мають право отримати іпотеку під 7%, адже є вікове обмеження. Так, у розрахунку претенденту не повинно бути більше 70-ти років на час останнього платежу. Обмежений термін іпотеки — 20 років. Відтак, якщо кредит надано на 20 років, то максимальний вік має бути не більше 50 років.

Також до програми не допускають сім’ї, місячний дохід яких удесятеро і більше перевищує рівень середньомісячного доходу у регіоні. Так, якщо у середньому дохід за місяць у регіоні становить 10 тисяч гривень, то прибуток родини не повинен перевищувати 100 тис. грн.

Згідно з умовами держпрограми, максимальна сума вартості квартири – 2,5 млн грн, кредиту – 2 млн грн. Сума першого внеску становить 15% від вартості житла.

Раніше ми повідомляли: експерти пояснили, чому в Україні, порівняно з країнами Європи, люди не так охоче беруть іпотечні кредити. Головна причина – дорогі кредити.

Також ми писали, що експерти розповіли про небезпеку іпотеки під 7%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу