Експерти розповіли, чим небезпечна іпотека під 7%

Поділитися:

У Міністерстві фінансів України повідомили про рішення уряду видавати українцям з березня 2021 року іпотеку під 7%. Відомо, що держава буде компенсувати банкам ставки таким чином, щоб позичальник платив максимум 7%. Так, програма розрахована на тих, хто не в змозі купити або взяти житло в іпотеку на комерційних умовах.

Однак видачу іпотеки в Україні зараз гальмує в основному перевірка походження доходів. При цьому держава гарантує компенсацію частини іпотечної ставки з держбюджету, поки діє договір, аж до 20 років. Але, відшкодовувати з казни готові лише до половини ринкової ставки – тобто з умовою, що вона не підніметься вище 14%. А виключати цього ніяк не можна. Крім того, програму можуть зовсім закрити через брак грошей в держбюджеті. І тоді позичальникові доведеться платити по повній, тобто за ринковими ставками.

Ще один сюрприз від уряду – оренда з правом викупу. Тобто людина знімає квартиру, а оплата оренди зараховується як виплати по кредиту. Оформляти такі договори планують під 5% річних на термін до 20 років. У разі неплатоспроможності з угоди можна вийти і нічого не втратити. На відміну від іпотеки.

Але є одна проблема: щоб здавати таке житло в оренду з подальшим викупом, держава повинна його спочатку придбати. Тобто викупити або побудувати. А значить – вкласти мільярди.

Нагадаємо, що 27 січня в Кабміні було прийнято рішення про здешевлення іпотеки з 10 до 7%. Рішення було довгоочікуваним. Вже 4 лютого прем’єр-міністр зробив заяву, що така іпотека почне «працювати» вже з 1 березня в рамках відомої вже програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Раніше повідомлялося, що в Національному банку вважають, що 2021 рік стане роком економічного відновлення: зростання очікується на рівні 4,2%.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ