«Українські економічні групи конкурують із інтересами наших західних партнерів» — експерт

Поділитися:

Українські компанії, які потрапили до списку санкцій Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), змінюють свої назви. Вже 40 юридичних вдалися до таких заходів, але перейменування не може зняти з компанії обмеження. Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот».

Тобто 12% усіх компаній, які через санкції РНБО втратили право працювати на території України, змінили свою назву. На даний момент у списку санкцій числиться 333 українські юрособи.

«Очевидно, що зміна назви юридичної особи спрямована на можливість продовження її господарської діяльності, незважаючи на чинні санкції. Але, звичайно, такі дії тільки вводять в оману і не можуть зняти з компанії обмеження. Щоб убезпечити бізнес і не потрапити до «пастки» з підсанкційною компанією, потрібно завжди перевіряти контрагента за кодом ЄДРПОУ», — резюмував керівник корпоративних продуктів «Опендатабота».

Подробиці теми розповів політолог Руслан Бортник в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Американські партнери стурбовані, безумовно, і незадоволені тією роллю, яку грають українські олігархи в політиці. Часто наші економічні групи відверто конкурують з інтересами наших західних партнерів у багатьох сферах. Хоча я скажу, що Україна тут не унікальна, в нас дуже традиційна ситуація», — зазначив експерт.

За словами політолога, в нашій державі значна частина галузей мають невиправдані форми податкових пільг. Експерт вважає, що мають бути більш універсальні підходи до усіх галузей, і тоді буде менше конфліктів між бізнесом та державою.

«В нас дуже багато галузей мають якісь невиправдані форми податкових пільг. Аграрії лише 14% платять податку на доходи, марганцеві руди не оподатковуються, зелена енергетика знаходиться в привілейованому становищі і тд. Дуже багато лобізму, потрібно більш універсально підходити до усіх цих галузей, і тоді в нас буде менше конфліктів між бізнесом і державою, буде більше довіри до влади», — вважає політолог.

Напередодні ми повідомляли, що Новий рік принесе вітчизняним підприємцям низку законодавчих новацій. Так, у 2022 в Україні змінюється розмір єдиного податку та єдиного соціального внеску для фізичних осіб-підприємців.

Утім найголовнішими змінами вже давно називають використання касових апаратів, що стане обов’язковим для всіх ФОП, які проводять розрахункові операції. Нині в Україні зареєстровано близько 2 млн ФОП, з яких 1,5 млн перебувають на спрощеній системі оподаткування. За оцінками ДПС касовий апарат знадобиться лише 10% з цієї кількості або 150 тисячам підприємців, з яких понад 50 тисяч уже використовують РРО.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу