Україна введе антидемпінгові мита на теплоізоляцію з Білорусі та РФ

Поділитися:

Україна запровадить антидемпінгові мита на теплоізоляцію з Білорусі та Російської Федерації. Таке рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ), повідомляє «Урядовий кур’єр».

Зазначається, що комісія вирішила застосувати мита на п’ятирічний термін. Так, антидемпінгове мито на імпорт в Україну теплоізоляційних матеріалів з Білорусі буде за ставкою 35,41%, з Росії – за 76,38%.

Рішення чинності через 30 днів після його публікації.

Відомо, що мита введено щодо імпорту шлаковати, мінеральної силікатної вати, аналогічних видів мінеральної вати, виняток – їх суміші та субстрат мінеральний для вирощування рослин з кодом УКТЗЕД 6806 10.

Комісія під час проведення розслідування з’ясувала, що обсяги демпінгового імпорту торік зросли на 6,8% ппроти 2017 року та на 28,6% проти 2019-го.

Було встановлено, що частка імпорту щодо виробництваза цей час збільшилася на 64,1% до 2019 року та на 23,5% до 2017 року, а імпорту щодо споживання збільшилася відповідно на 55,1% та 30,5%.

Крім того, фінансово-економічні показники заявника, ТОВ «ОБІО», за цей період погіршилися: рівень виробництва впав на майже 6%, рівень продажів на внутрішньому ринку скоротився на 7,6%, фінансовий результат від реалізації на внутрішньому ринку в доларовому еквіваленті – на понад 10%, у гривневому – на майже 7%, рівень рентабельності впав на понад 22%. Тоді як частка «ОБІО» на українському ринку виробництва теплоізоляційних матеріалів – більше 50%, а це дозволяє вважати національним виробником.

Тож, розглянувши скаргу, Комісія дійшла висновку, що імпорт теплоізоляційних матеріалів із Білорусі та Росії відбувався на умовах та обсягах, які могли завдати шкоди національному виробникові. Антидемпінгові мита встановлено: для виробника-експортера ВАТ «Гомельбудматеріали» (понад 35%), для інших білоруських виробників та експортерів (понад 35%) та Росії (більше 76%).

Раніше ми повідомляли думки експертів про те, що для Білорусі взагалі не критична українська продукція, а для України — так, тому що Білорусь є реекспортом українських товарів.

Також ми писли про те, що Україна на кордоні з Білоруссю розпочала спеціальну прикордонну операцію«Полісся».

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила