Україна все більше залежить від Росії енергетично

Поділитися:

Україна впадає все в більшу залежність від ресурсів російського виробництва. Про це повідомляє президент Української енергетичної асоціації Юлія Підкоморна.

За даними Державної митної служби, в період останніх чотирьох місяців 2020 року частка імпорту зрідженого газу з Росії склала позамежне значення в половину від загального обсягу імпорту (52%), що обіцяє Україні пряму залежність від потужностей країни-агресора.

Також в такій ситуації Росія має можливість створити штучний дефіцит дизельного палива і економічно впливати на країну.

Як прокоментувала фахівець, така ситуація склалася через різницю в ціновій політиці між вартістю традиційного бензину, дизпалива і зрідженого газу.

Важливо сказати, що ціна на ці ресурси раніше формувалася за рахунок різниці в розмірі акцизного податку на ці види палива, що на поточний момент доходить до позначки 213,5 євро/1000 л бензину; 139,5 євро/1000 літрів дизельного палива; 52 евро/1000 л зрідженого газу.

У цій ситуації Україна має декілька варіантів: знизити акциз на бензин і дизпаливо, або ж збільшити акциз на скраплений газ, так як лише при такому підході Україна зможе наповнити державний бюджет і збільшити власне виробництво.

При цьому в своїй оцінці експерт схиляється більше до використання першого варіанту, так як він більш позитивно вплине на ступінь розвитку бізнесу вітчизняних виробників.

Тим часом, електроенергія для промисловців в перші дні травня подорожчала на 46%, в порівнянні з показниками квітня. До яких наслідків така ситуація загрожує Україні і її промисловості?

Про це розповів провідний експерт Центру Разумкова Віктор Логацкій, а також аналітик ринку електроенергії Дмитро Сидоров в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу