Україна видобуватиме газ в Чорному морі

Поділитися:

У 2021 році наша країна починає розвідувальні роботи з освоєння чорноморського шельфу заради видобутку природного газу.

Наскільки це збагатить Україну, розбиралися українські економісти в середу, 9 грудня.

Як нагадують експерти, наприкінці листопада уряд надав НАК «Нафтогаз України» право на розвідку і видобуток нафти та газу на шельфі Чорного моря.

І це відбувається не вперше. Майже 10 років тому державна компанія «Чорноморнафтогаз» наростила видобуток на чорноморському шельфі майже до 2 мільярдів кубічних метрів газу на рік.

Однак роботи були припинені через агресію РФ і захоплення окупантами майна дочірньої компанії «Нафтогазу».

В наші дні країна повернулася до масштабної ідеї. Рішення уряду віддати в цих умовах освоєння шельфу найбільшій державній компанії країни виглядає логічним, стверджують експерти.

Як повідомив міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України Роман Абрамовський, залучення “Нафтогазу” до освоєння шельфу Чорного моря дозволить почати перший етап розвідувальних робіт вже у 2021 році.

Для повноцінної, масштабної розробки морського шельфу, за словами міністра, буде потрібна сума близько 11 мільярдів доларів в найближчі півтора десятка років. Тому без залучення до цього проекту великих іноземних партнерів наша країна не обійдеться.

Звичайно, інвесторів може відштовхнути нестабільність в регіоні через дії Росії. Однак тут своє вагоме слово повинні сказати українські дипломати й міжнародна спільнота.

За різними оцінками, освоєння морського шельфу дозволить нашій країні додатково видобувати в рік 10-15 мільярдів кубометрів газу, що зробить Україну повністю незалежною від імпорту цього палива.

Нагадаємо, сорок мільйонів доларів можуть скласти інвестиції вже в перший рік роботи на чорноморському шельфі. Про це повідомили журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Також раніше ми написали про те, що Кабінет міністрів України видав дозвіл Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» взяти в розробку шельф Чорного моря без проведення конкурсу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу