“Україна повинна навчитися жити за реальними коштами»: експерт розкритикував проект держбюджету 2021

Поділитися:

Український уряд узгодив проект закону про державний бюджет України на 2021 рік. На цей час відповідний документ знаходиться на розгляді Верховної Ради України. Передбачається, що парламентарії остаточно проголосують «за бюджет 2021» до кінця 20 жовтня поточного року.

На цю мить частина норм нового державного бюджету викликає багато питань в українських економістів та політиків. Деякі з них відверто називають законопроект «новою катастрофою», яка невблаганно наближається до країни з настанням нового фінансового року.

Чи так це насправді та чи правильний курс взяла українська влада в контексті окремих положень нового держбюджету? Про це докладно розповів економічний експерт і доктор економічних наук Андрій Длігач в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

Наразі законопроект щодо державного бюджету на 2021 рік критикує не тільки офіційна опозиція влади, а й члени президентської фракції «Слуга народу», а також ряд представників окремих міністерств.

Наприклад, нещодавно голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики заявив, що перед затвердженням законопроекту Міністерство фінансів України не проводило ряд потрібних консультацій для того, щоб докладніше обговорити нові витрати бюджету. Деякі джерела повідомляють, що також законопроект не підтримали декілька українських міністрів, посилаюся на те, що на деякі сфери Кабмін взагалі не передбачив фінансування, або ж передбачив надто мало коштів.

За словами експерта, в цілому, всю процедуру затвердження нового державного бюджету і внесення змін до окремих законів про Податковий кодекс, можна назвати порушенням.

«Уже порушено ідею, яка дуже гарно працювала протягом кількох років завдяки зусиллям Оксани Маркарової (екс-міністра фінансів). Це була ідея трирічної бюджетної резолюції, яку на жаль, уже поховали. У нас з’явився бюджет, який є абсолютно нереалістичним. Тепер влада просто змушена шукати певні механізми для наповнення цього бюджету. Шляхом окремих позик цей бюджет звичайно виконати можна, але це є відкладанням наявної проблеми, а не її рішенням, адже все це так чи інакше стане новою проблемою для наступного українського уряду. Питання щодо збільшення податків взагалі зараз безглузде, тому що його просто не пропустить далі парламент. Тому я не впевнений, що паралельний розгляд бюджету і податкових нововведень буде відбуватися одночасно. Зараз йде розрахунок на те, що буде сформована нова інституція – Бюро фінансової безпеки, і завдяки цьому уряд зможе навести порядок на митниці, а також в системі ПДВ. З цих коштів і хочуть збільшити надходження до державного бюджету України в розмірі 92 млрд гривень», – сказав експерт.

Однак чи зможе втілитися бюджет «великих надій» у реальність? Адже поки що українців продовжують годувати лише новими обіцянками. Зараз ряд окремих норм державного бюджету 2021 виглядає взагалі, як нереальне завдання для української економіки. Більш того, за чутками серед ряду міністрів свою категоричну позицію висловив безпосередньо глава Міністерства охорони здоров’я України, адже на медицину хочуть виділити менше ніж 5% бюджету.

«Зараз на медицину виділити 5% бюджету ми дійсно не можемо. Більш того, лише мала частина з прогнозованих коштів буде реально спрямована на боротьбу з пандемією коронавірусу. Зараз українська медицина потребує абсолютно інших реформ у вигляді страхової медицини. І це вже навіть не питання збільшення державного бюджету, а питання принципової зміни підходу до поточної проблеми», – вважає економіст.

Фахівець підкреслив, що багато реформ українського уряду можна вважати провалом, як і в контексті системи охорони здоров’я України, так і стосовно системи пенсійного забезпечення, податків та інших сфер.

«Збільшувати фінансування потрібно на все – і на науку, і на освіту, і на оборону. Але держава повинна навчитися жити за реальними коштами. Ми не можемо дозволити собі витрачати більше, не збільшуючи при цьому доходів. А для збільшення доходів державі вже доведеться протягом 1-2 років, а скоріше навіть 3-5, жити за реальними можливостями. Жити з маленькими податками для стимулювання ділової активності, в очікуванні збільшення інвестицій, в очікуванні збільшення експорту та інших речей. Тільки після цього можна починати говорити про такі реформах, як підвищення мінімальної заробітної плати, підвищення соціальних стандартів та поліпшення життя співгромадян», – резюмував фахівець.

Нагадаємо, що на цей час Міністерство фінансів України обговорює з представниками Міжнародного валютного фонду параметри проекту Державного бюджету на 2021 рік.

Раніше українські економісти розповіли особливості впливу дефіциту державного бюджету на вітчизняну економіку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу