У Раді запропонували обміняти ВВП-варранти на єврооблігації

Поділитися:

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики пропонує обміняти ВВП-варранти, випущені при реструктуризації зовнішнього боргу України у 2015 році, на єврооблігації.

“Що необхідно зробити в рамках боргової політики в 2021 році: проведення переговорів з власниками сумнозвісних варрантів ім. Яресько про їх обмін на стандартні єврооблігації”, – говорять в комітеті.

Відомо, що дорожнеча держборгу України є основною перешкодою для розвитку, і проблема держборгу посилилася в 2014-2017 рр.

“Наше завдання в середньостроковій перспективі – послабити боргове навантаження і поступово перейти від кредитування МВФ до стандартних способів залучення грошових коштів на внутрішньому та міжнародному ринках”, – вважають експерти.

Фахівці впевнені, що для цього необхідно підвищити кредитні рейтинги в 2021 році на один щабель – до рівня “B +” з боку Fitch і S & P, повернутися до первісного профіциту держбюджету в 2022 році і стабілізувати рівень держборгу до ВВП, зберігши його в 2021 році на рівні +/- 1 процентний пункт на рівні 2020 року.

Крім того, першочерговим завданням для нашої країни є вступ України в Азійський банк інфраструктурних інвестицій та обробки альтернативних джерел фінансування держборгу.

Нагадаємо, що в першому кварталі 2021 року (з січня по березень включно) валовий внутрішній продукт нашої країни впаде на 3 відсотки. Такий прогноз зроблений в Огляді економічної активності, опублікованому на порталі Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Раніше повідомлялося, що Міжнародний валютний фонд днями опублікував нове дослідження «Роль інструментів умовного державного боргу (SCDI) в реструктуризації суверенного боргу». Згідно з його даними, практично відсутній стелю виплат за випущеними України в ході реструктуризації зовнішнього боргу в 2015 році ВВП-варранти потенційно може привести до великих фіскальним витрат, набагато перевищують первісне списання боргу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу