У Нацбанку пояснили, що нинішня криза не супроводжується банкопадом

Поділитися:

У Національному банку України заявили про те, що криза в країні вперше не супроводжується кризою в банківській системі.

“Заходи щодо очищення і зміцнення банківської системи дійсно показують результати … Не тільки міцність банківської системи, а й ефективність монетарної політики – всі ці чинники допомогли вберегти Україну від великого шоку. Можна говорити, що ми пройшли кризу відносно спокійно. На початку кризи ми спостерігали відтік депозитів в банках, але за 2 тижні ситуація стабілізувалася “, – говорять фахівці держрегулятора.

Так, в НБУ не бачать істотних ризиків для капіталів і ліквідності банківського сектора, як це було в попередні кризи, але існують виклики для прибутковості банків. Адже банки змушені були здійснювати додаткові витрати, особливо на перших етапах карантину, щоб забезпечити як онлайн-роботу, так і роботу відділень з точки зору безпеки. Крім того, спостерігалося зниження споживчого попиту, зокрема, скоротився обсяг банківських послуг, що відбивається на динаміці комісійного доходу банків.

Нагадаємо, що в Україні стали стрімко зростати обсяги грошової маси. Про це свідчать відповідні дані з боку Національного банку України (НБУ).

Вказується, що за серпень поточного року даний параметр виріс на 0,7%, що в грошовому співвідношенні – до 1 676,9 млрд грн.

Раніше повідомлялося, що в Національному банку України збираються заснувати нові вимоги стосовно договорів, які стосуються безпосереднього надання ряду фінансових послуг. Про це повідомляється на офіційній сторінці відомства в Facebook.

Вказується, що на даний момент в Україні клієнти часто до кінця не розуміють підсумкових умов угоди з банками в частині надання кредиту, його ставки та інших важливих моментів, які потім можуть загнати клієнта в боргову яму.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу