У Мінекономіки хочуть вручну регулювати ціни на бензин

Поділитися:

Граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного палива і бензину запропонувало встановити для мереж АЗС Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства. Відповідні обмеження пропонується внести в “карантинне” постанову Кабміну №1236 від 9 грудня 2020 року.

Так, фахівці вважають, що середня вартість дизпалива і бензину, що включає акцизний податок і ПДВ, повинна розраховуватися на підставі даних Platts CIF NWE за попередній календарний місяць / декаду.

Відомо, що здійснювати розрахунки пропонується зобов’язати НАК “Нафтогаз України”, який буде їх надавати Мінекономіки не пізніше 3 числа кожного місяця, а останнє – публікувати середні ціни одного літра дизельного палива і бензину до 5 числа кожного місяця.

Крім того, в міністерстві вважають, що введення тимчасового державного регулювання цін на продаж через мережі АЗС бензинів А-92, А-95 і дизпалива шляхом встановлення граничної торговельної надбавки необхідно з метою запобігання зловживань суб’єктами господарювання та доступності для населення цієї продукції.

Нагадаємо, що за підсумками січня-квітня 2021 року Україна стала імпортувати бензин на 30% активніше. Про це свідчать дані консалтингової групи «А-95». Зокрема, за підсумками квітня місяця країна купила близько 105 тисяч тонн бензину. Це на 64,4% більше в аналогії з квітнем 2020 року.

Раніше повідомлялося, що в Україні роздрібні мережі автозаправних станцій сьогодні підвищили вартість бензину і дизельного палива на 0,1-1,2 гривні за літр, інформують аналітики.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу