Столичним забудовникам можуть збільшити орендну плату за землю

Поділитися:

Стало відомо, що наразі Київрада розглядає проект щодо підвищення ставки орендної плати землі для забудовників, розмір якої залежатиме від призначення земельної ділянки.

Проект насамперед спрямований на усунення порушень та зниження корупційних ризиків. Аргументуючи ініціативу в Держраді наводять дані, що свідчать про втрати 500 мільйонів гривень, які недоотримав бюджет через закон про інвестиції. З іншого боку, яким чином від підвищення ставки зростуть надходження до міськбюджету і чи загалом вони будуть зрівнянні з новими ставками орендної плати поки що невідомо.

Інститут законодавчих ідей (ІЗІ) проаналізував антикорупційну експертизу як основну складову проекту, виявивши ризики зростання хабарів. Зазначається, що податкові органи можуть вільно маніпулювати нормами: одних занижувати ставки, а інших завищувати.

В ІЗІ також зазначають, що київська влада зловживає своїми повноваженнями, пропонуючи змінити розмір ставок, які вже можна запровадити протягом 10 днів одразу після ухвалення відповідного рішення. До речі, адміністрація вже пропустила таку можливість, оскільки всі зміни, які приймаються зараз можуть стосуватися виключно 2023 року.

Слід також зазначити, що, якщо Київрада ухвалить рішення, воно може згодом негативно позначитися і на кінцевих покупцях нерухомості, оскільки зросте вартість одного квадратного метра.

Як збільшиться мінімальна ставка орендної плати на землю у Києві у разі прийняття рішення:

  • для будівництва та обслуговування багатоквартирних житлових будинків у 100 разів – з 0,1% до 10%;
  • для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку на період будівництва утричі – з 3% до 10%;
  • для іншої житлової забудови втричі – з 3% до 10%;
  • для будівництва та обслуговування багатоквартирного будинку з об’єктами торговельно-розважальної та ринкової інфраструктури на період будівництва у 2,5 рази – з 3% до 8%;
  • для будівництва та обслуговування багатоквартирного будинку з об’єктами торговельно-розважальної та ринкової інфраструктури нежитлове використання у 1,5 рази – з 5% до 8%;
  • для будівництва та обслуговування інших будівель суспільної забудови у 4 рази – з 3% до 12%.

Тим часом українська влада хоче зносити хрущовки. Уряд, звертаючись до українців, уже рекомендує жителям хрущовок задуматися над придбанням житла, оскільки будинки, в яких вони живуть, знесуть.

Також ми писали про те, що набрали чинності нові податки на нерухомість.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу