Набули чинності нові податки на нерухомість

Поділитися:

Як відомо, Верховна Рада у другому читанні 30 листопада 2021 року затвердила законопроект №5600, який передбачає зміни у оподаткуванні. Відтак, з 1 січня 2022 року зміни, прописані у законопроекті, що стосуються податкових ставок на продаж квартир та будинків, набули чинності.

Слід зазначити, нові норми стосуються лише продавців, які протягом року продають два і більше нерухомих об’єктів. А от не оподатковуються ті, хто продав один житловий будинок, квартиру чи кімнату за один податковий рік, а також земельну ділянку сільськогосподарського призначення, отриману у власність від приватизації земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств.

Однак, якщо продавець є власником нерухомості, що продається менше 36 місяців, податок йому доведеться сплатити. У Податковій службі уточнюють, що спадкова нерухомість не оподатковується (за вищезазначеними нормами). До речі, який би не був за рахунком продаж майна (більше двох), якщо він дістався у спадок, платити необхідно завжди лише по 5%.

У Державній податковій службі зазначили: «Дохід, який було отримано платником податків від продажу протягом звітного року третього та наступних об’єктів нерухомості у вигляді отриманих у спадок об’єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%».

Таким чином, за другий об’єкт нерухомості, що продається протягом одного року, необхідно сплатити 5% прибуткового податку, а третій і більше – 18% (звичайна ставка ПДФО).

Нагадаємо, що зміни у оподаткуванні очікує і український бізнес.

Також ми повідомляли, що цього року доведеться заплатити більше податків, оскільки з 1 грудня 2021 року податки на зарплату змінилися разом із підвищенням мінімальної зарплати.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу