Стало відомо, як будуть продавати землю через електронні аукціони

Поділитися:

Зовсім скоро президент України має намір підписати законопроект №2195. Відомо, що новий документ передбачає підвищити прозорість в сфері розпорядження землями державної та комунальної власності шляхом введення їх продажу виключно на земельних торгах у формі електронних аукціонів через систему «Прозорро», а також продаж приватних земель за бажанням їх власника на електронному аукціоні.

Так, ключовою зміною, яке водиться законом, є електронний аукціон. Завдяки йому все зможуть бачити, з ким держава або місцева влада укладає угоди про продаж і оренду земель. Таким чином, незаконне або тіньове виведення земель з державної власності стане неможливим.

Крім того, завершаться аукціони застарілого формату, коли учасники мають бути присутніми на торгах фізично. Інформація про таких аукціонах малодоступна, тому їх проводять без реальної конкуренції, а виграють «свої люди».

Слід зазначити, що тепер торги будуть проводитися в єдину електронну систему в формі аукціону в режимі реального часу. В аукціоні зможе взяти участь кожен, хто має комп’ютер і доступ до інтернету. Переможцями будуть визнаватися ті, хто запропонують найвищу ціну. Підвищиться ефективність аукціонів. Відповідно, будуть рости надходження до державного та місцевих бюджетів.

Нагадаємо, що у Верховній Раді України не виключають можливість проведення всеукраїнського референдуму з питання вільного ринку землі. Про це повідомив глава ВР Дмитро Разумков.

Раніше повідомлялося, що на засіданні Уряду 3 червня затверджено новий Порядок передачі державного і комунального майна в оренду. Про це заявила прес-служба Мінекономіки. Нові механізми передбачаю, передачу майна виключно через електронну торгову систему, оприлюднення інформації за результатами аукціону, введення онлайн-моніторингу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу