Стало відомо про наслідки боргів за комуналку

Поділитися:

У разі несплати за комунальні послуги споживачі несуть певні види відповідальності. Відповідне роз’яснення надали в Міністерстві юстиції.

Так, за несплату за користування житлово-комунальними послугами до боржників може застосовуватися відповідальність у наступних формах:

1. Стягнення пені.

У разі несвоєчасного здійснення платежів за послуги ЖКГ споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем ​​граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Не нараховується пеня за наявності заборгованості держави за надані населенню пільги і житлові субсидії або при наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

2. Припинення надання комунальних послуг.

Законодавством не передбачено можливість припинення поставок тепла і холодної води, а також водовідведення населенню за борги. У разі наявності у споживача заборгованості надавач цих послуг може звертатися для стягнення в суд.

Зате постачальники газу і електроенергії мають право на припинення надання послуг.

3. Виселення з житла і звернення стягнення на нерухомість.

Звернення стягнення на майно боржника полягає в арешті майна, вилучення (списання коштів з рахунків) і примусової реалізації.

Але цьому передує звернення постачальника комунальних послуг в суд з позовом або заявою про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за комунальні послуги, оскільки факт заборгованості за ці послуги не є підставою для виселення.

Нагадаємо, що згідно з результатами опитування Центру Разумкова, на початку березня 2021 року переважна більшість (93%) громадян України вважали, що тарифи на електроенергію, газ і тепло для населення є завищеними. Лише 3% вважають їх оптимальними, а 0,4% – заниженими.

Раніше повідомлялося, що за підсумками січня 2021 року в Україні збільшились тарифи на оплату комунальних послуг відразу на 6%. Про це свідчать дані з боку Державної служби статистики України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу