«Сьогодні митниця дає 50% усіх податкових надходжень до бюджету – і це погано для економіки» – експерт

Поділитися:

Держбюджет недоотримує близько 50 млрд грн митних надходжень на рік. Про це заявили у парламентському комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.

Там уточнили, що перед новим керівництвом відомства постає завдання перевиконати план надходжень на 12%.

«Поки що ми висунули вимогу звільнити одну з вищих посадових осіб, винну у схемах, і сформували дуже простий KPI для митниці: +12% до індикатива», – зазначили парламентарії.

Також нардепи не відкидають нових звільнень у митниці.

«Якщо індикатив буде виконано за груднем, заглибимося в рамках парламентського контролю у внутрішні процеси служби (тарифи та ціни, робота з окремих категорій товарів тощо). Якщо індикатив виконано не буде, звільнимо з посад заступників, які відповідають за виконання планів, і керівництво дещо гірше за виконання планів митниць. Це робота на кілька місяців, але за кілька місяців ми порядок наведемо», – запевнили голова комітету.

На початку листопада Кабінет міністрів тимчасово поклав повноваження голови Державної митної служби на директора департаменту боротьби з контрабандою В’ячеслава Демченка.

Подробиці теми розповів член наглядової ради «Української ради бізнесу» Юрій Пероганич в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Потрібно почати з того, що на сьогодні митниця дає лише половину (до 50%) з усіх податкових надходжень бюджету. І насправді це жахливо, бо вважається, що коли податки з імпорту становлять понад 30%, це вже дуже погано для економіки. А коли йдеться про 50% – це свідчить про те, що у країні фактично немає виробництва. Чи це виробництво є абсолютно підпільною історією», — сказав він.

Він заявив, що проблему митниці зараз не можна вирішити лише через митницю. Це комплексна проблема, в яку має втрутитися РНБО.

«Справді, якщо порівнювати дані експорту з України із даними імпорту, то ми бачимо різницю у 30%. Це також говорить про те, що третина нашого імпорту проходить через чорні та сірі схеми. Також це означає величезне недоотримання коштів нашим державним бюджетом. По суті це просто вбиває нашого українського виробника. Адже коли експортується товар та експортер у країні-відправнику отримує пряме відшкодування податку на додану вартість – йому цей товар дешевше обходиться. А коли сюди заходить товар без стягнення того чи іншого податку, український виробник виходить просто не може витримати конкуренції із закордонним. Це може просто вбити нашу економіку. Насамперед криза торкнеться сфери легкої промисловості. А спад цієї галузі потягне за собою спад машинобудування, і таким чином ми можемо прийти навіть до краху держави. Я вважаю, що це має бути на порядку денному у РНБО», – сказав він.

Раніше у Верховній Раді України скаржилися на ігнор податкової амністії.

Про це повідомляє голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев для ЗМІ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу