Що буде з тарифом на розподіл газу

Поділитися:

До кінця цього року в Україні мають затвердити нові тарифи на розподіл газу. Таке рішення ухвалене Нацкомісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, повідомляє телеканал «Перший Діловий».

Відтак, розмір платіжки за транспортування газу залежить від двох факторів – тарифів для облгазів та обсягів палива, яке споживає клієнт. Згідно з проектами розрахунків на наступний рік, які у жовтні були опубліковані операторами газорозподільних систем, вартість транспортування газу може зрости у два-чотири рази в залежності від регіону.

Причина такого здорожчання – загальне зростання ціни на блакитне паливо. Адже для транспортування витрачається технічний газ. І хоча облгази постачають паливо для населення, технічний газ який вони використовують для транспорту за фактом йде на їхні власні потреби. А бізнес його має купувати за ринковою ціною. Тому оператори ГРС і заклали вартість транспортування на рівні приблизно 30-ти тисяч гривень за тисячу кубометрів. Ціна технічного газу охоплює приблизно 40% у структурі витрат на транспортування. Звідси і таке зростання вартості. 16 операторів ГРС хочуть підняти тариф на 100 відсотків, а ще 15 операторів на 200.

Найбільше зростання у три-чотири рази згідно з розрахунками прогнозується в Уманьгазу, Луганськгазу, Одесагазу та Харківгазу. І затвердити такі нові тарифи на розподіл можуть уже до кінця поточного року. Через таке зростання цін будуть страждати звичайні споживачі, а особливо ті, хто використовує газ для опалення. Крім цього це суттєво вдарить по теплокомуненерго та місцевих бюджетах , які взяли на себе відповідальність за збереження тарифів на постачання тепла та гарячої води.

У свою чергу в НКРЕКП кажуть – підстав для підвищення ціни на розподіл немає. Оскільки Нафтогаз дав операторам ГРЦ нижчу ціну. До того ж обсяги розподілу значно нижчі – оператори їх завжди занижують, щоб мати вищий тариф. Коли регулятор розраховує цей обсяг, одразу ж коригуються розрахунки на фактичні дані. У Комісії підкреслюють, тарифи залишаться на тому ж рівні, або зміняться в діапазоні декількох копійок. Але стрімкого зростання не буде.

Нагадаємо, що НКРЕКП планує встановити клієнтам «постачальника останньої надії» базові тарифи на газ.

Також ми писали, що регулятор відмовив облгазам Фірташа у включенні до списку погашення боргів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу