«Сервіс автоматичної оцінки вартості нерухомості виключив корупційну складову» – заступник голови фонду Держмайна

Поділитися:

Фонд державного майна (ФДМ) запустив онлайн-сервіс визначення оцінювальної вартості нерухомого майна та автоматичного формування електронних довідок про їх вартість.

Для визначення оцінювальної вартості об’єкта нерухомості в Єдиній базі даних звітів про оцінку формується електронна довідка про його ціну, яка діє протягом 30 календарних днів.

Якщо заявник не погоджується з результатами автоматичного визначення оцінювальної вартості об’єкта нерухомості, він має право звернутися до офіційного оцінювача для визначення ринкової вартості об’єкта. Оцінювач складає звіт про оцінку майна, і реєструє його в Єдиній базі. Зареєстрований звіт діє протягом 6 місяців з дати оцінки.

Доступ до Єдиної бази здійснюється за допомогою особистого електронного підпису або засобів інтегрованої системи електронної ідентифікації (ID.GOV.UA).

Нотаріуси для формування виписки з Єдиної бази про реєстрацію довідки про оцінювальну вартість об’єкта нерухомості або звіту про оцінку повинні зареєструватися в Єдиній базі та використовувати особистий електронний підпис.

Подробиці теми розповіла заступник голови Фонду держмайна Юлія Бєлова в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Зараз дійсно відбувається багато змін у Фонді державного майна і ми, як інституція яка реалізовує державну політику, виконуємо норми закону, що раніше прийняла Верховна Рада України в кінці 2019 року. Дійсно в 2018 році в Фонді державного майна була створена Єдина база даних звітів про оцінку. Туди всі оцінювачі поміщали відповідні звіти, і фонд мав право їх рецензувати та здійснювати свій контроль як державний регулятор. Але на жаль тоді така система передбачала посередницькі послуги чотирьох майданчиків, за користування якими українці повинні були платити додаткові кошти. Тому в кінці 2019 року, наші депутати та Верховна Рада України прийняла зміни до податкового кодексу, тим самим ліквідувавши ці корупційні майданчики, які належали до приватного сектору, але стягували за це гроші з українців. Відразу в лютому 2020 року їх було ліквідовано», – сказала вона.

Також чиновниця уточнила, що завдяки цьому українцям вдалося заощадити понад 1 млрд гривень за підсумками 2020 року.

«Нині у нас другий етап впровадження норм законів, який регулює це питання. Всього їх було передбачено два. Перший уже був успішно здійснений Фондом. Надалі ми хочемо створити новий сервіс автоматичного визначення оцінювальної вартості нерухомого майна для правильного оподаткування. Тобто при будь-якій угоді з нотаріусом відносно обміну, продажу або купівлі нерухомості українці змушені користуватися послугами оцінювачів. Але в майбутньому новий сервіс дозволить українцям безкоштовно в електронному форматі робити довідку про оцінювальну вартість свого майна», – зазначила Бєлова.

Спеціаліст сказала, що по своїй суті дана реформа ніяк не зачіпає роботу самих нотаріусів – вони як і раніше будуть потрібні при укладанні угоди.

«Ця реформа по суті стосується лише самої форми, за якою українці зможуть отримати підтвердження оцінювальної вартості свого нерухомого майна. Раніше у громадян була лише одна можливість: звертатися до оцінювачів і платити їм за це гроші. Тепер же крім першої можливості, українці зможуть звернутися в електронний сервіс і отримати цю послугу безкоштовно без корупційного ризику», – зазначила вона.

Нагадаємо, щоб визначити оціночну вартість об’єкта нерухомості Єдиною базою даних звітів про оцінку – буде формуватися е-довідка, яка буде діяти протягом 30 календарних днів.

У разі незгоди особи з результатами автоматичної оцінки – воно має право звернутися до оцінювача, щоб визначити ринкову вартість об’єкта. Оцінювач буде робити звіт про оцінку майна, який буде реєструватися в Єдиній базі. Він буде діяти протягом пів року 6 місяців.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу