Рада не прийняла «антитютюновий» закон

Поділитися:

5 червня комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації скасував законопроєкт 2813 і альтернативні проєкти законів. Лада Булах і група депутатів переконані, що всі ці документи не відповідають нормам конвенції ВООЗ і не приведуть до зниження куріння серед населення. Тому вони пропонують ввести ряд обмежень і заборон в галузі виробництва і реалізації сигарет.

Новий законопроект, розроблений спільно з активістами громадської організації “Життя”, пропонує такі “заходи”:

  1. заборона на продаж сигарет особам, які не досягли 21 року;
  2. заборона на пачки зі скошеними краями;
  3. заборона на викладку тютюнових товарів на прилавках в торгових центрах;
  4. заборона на брендування пачок сигарет.

Однак, соціологічні дослідження в країні показали, що курцям абсолютно не цікаві написи на пачках, зовнішній вигляд упаковки або брендування марки. А науково-експертне управління Верховної Ради заявило, що заборона на продаж до 21 року – це ні що інше, як порушення Цивільного кодексу.

Ксенія Ляпіна, екс-глава Державної регуляторної служби впевнена: “Заборона на брендування і викладку на прилавках вплине на вибір виключно тих, хто вже палить, – вони просто будуть палити дешевші сигарети. А дешеві сигарети ввозяться в країну контрабандним шляхом, і податки за них не сплачуються “.

Нагадаємо, що в районі села Попівка Сумщині прикордонники в суботу, 9 травня, затримали росіянина. Чоловік намагався перевезти через українсько-російський кордон незаконно 90 кілограмів тютюну.

Раніше повідомлялося, що в Україні можуть ще більше подорожчати сигарети. До 2024 року уряд планує підняти ціни за пачка мінімум до 100 гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу