Порт “Південний» викрили в фіктивних тендерах

Поділитися:

За даними Національного антикорупційного бюро України, схемами корупції на тендерах в порту “Південний” керував Роман Інде під час перебування першим заступником директора порту.

Про це в п’ятницю, шостого листопада, розповіли в НАБУ, детективи якого поділилися подробицями злочинної схеми.

У 2013-2016 роках, за даними слідства, Інде фактично керував однією компанією, яка спеціалізувалася на забезпеченні запчастинами та іншою продукцією морських портів та інших об’єктів морської інфраструктури.

Чиновник залучив формального директора зазначеного підприємства Микиту Жеребцова, а також Олега Трайдакало, якого незабаром призначив на посаду виконуючого обов’язки заступника директора з матеріально-технічного забезпечення “Південного”.

Трайдакало передавав учасникам групи інформацію про потреби порта та орієнтовну вартість товарів ще до оголошення тендерів.

Крім цього, він змусив інженерів, відповідальних за розробку тендерної документації, направляти її до офіційного оприлюднення працівникам компанії, якою фактично керував Роман Інде, а Жеребцов свої директорські обов’язки виконував формально.

Співробітники цієї компанії здійснювали моніторинг цін на товари й після встановлення завищували їх більше, ніж удвічі.

Учасники ОЗГ залучили до тендерів ряд компаній. З метою створення штучної націнки на товари, які були предметом постачання в «Південний», використовували інші компанії.

Всі учасники організованої злочинної групи спілкувалися між собою за допомогою спеціальних поштових скриньок.

Інде і Трайдакало забезпечили завищення вартості товарів і закупівель, забезпечивши перемогу в тендерах підконтрольних злочинцям компаній та укладення з ними договорів про закупівлю товарів за завищеними цінами.

Збиток від дій чиновницької ОЗГ оцінили в 47 з половиною млн гривень. Роману Інде призначили заставу у 21 млн гривень. Місцеперебування Трайдакало встановлюється.

Нагадаємо, керівництво порту «Південний» підозрюють в мільйонних махінаціях.

Також раніше ми написали про те, що український порт Південний є регулярним притулком для незаконного зберігання аміачної селітри.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу