«Податкова амністія спрямована перш за все на багатих українців» – експерт

Поділитися:

30 березня 2021 року парламент в першому читанні ухвалив проект закону №5153 (він же – законопроект про податкову амністію).

Він дозволяє фізособам добровільно декларувати майно і кошти, з яких вони повинні були платити податки або збори, але не робили цього.

В Україні ідея «нульовий декларації» обговорюється вже давно: суть в тому, щоб фізособи змогли вивести з тіні свої доходи і майно, з яких не платили податки. З такого майна потрібно буде заплатити податок, але в майбутньому не доведеться пояснювати, звідки ці активи взялися.

Згідно з нормами законопроекту №5153, українцям дадуть період з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року, щоб провести одноразову і добровільне декларування активів. Це можуть бути цінні папери, валюта, рухоме і нерухоме майно (в тому числі, незавершене будівництво), частки в майні юридичних осіб в Україні і за кордоном, і т.д.

Законопроект передбачає одноразову сплату з цих активів. Таку декларацію можна буде подати і анонімно, через нотаріуса, порядок такого декларування буде визначати Кабмін.

Свою думку з цього приводу сказав Дмитро Михайленко, голова комітету підприємців з податкових питань при Торгово-промисловій палаті України.

“Я не впевнений щодо деолігархізації, дійсно, питання полягає тому, чи будуть задекларовані доходи, які раніше не декларувалися. Це питання стосується першу чергу забезпечених громадян. Вони повинні порівняти декларації про доходи, які вони подавали раніше, з тим майном, яке вони накопичили за ці роки. Перестануть чи від цього олігархи бути олігархами? Я думаю, немає. Адже ті суми податків, які їм адресуються, скромні і розумні “, – говорить експерт.

Дмитро Михайленко стверджує, середній клас навряд чи має багато майна, за яке не сплачені податки.

“Дійсно, дуже багато існує думок на тему податкової амністії. Хтось каже, що ставки занадто скромні, а для деяких вони великі. Це питання, відповідь на який ми дізнаємося десь протягом року. Амністія у нас замислюється вже 4 й або 5-й рік.

У цьому законопроекті є один фрагмент, який цікавий саме мені – це знеособлене декларування. Адже головний страх платника податків полягає в тому, що доходи його розкриють і почнуть “копати”, звідки вони взялися. Тому знеособлене декларування допоможе залучити більше платників податків, адже контролюючі органи не будуть знати, хто саме задекларувався “, – говорить фахівець.

Дмитро Михайленко впевнений, що якщо законопроект буде прийнятий вчасно, то вже з 1 липня, він зможе вступити силу.

“Дійсно, в законі передбачено пільговий режим для українців холдингів. Він може володіти тими компаніями, які зареєстровані за кордоном. Однак прибуток, зароблена за кордоном, буде відніматися з оподатковуваного прибутку українського холдингу. Це хороший стимул для перенесення бізнесу нашу країну”, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу