Орендувати землю будуть по-новому

Поділитися:

5 грудня 2019 року Верховна Рада України прийняла Закон України №340-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству».

Відомо, що згідно з нововведеннями, істотні зміни стосуватимуться процедури поновлення договорів оренди землі, які починають діяти з 15 липня 2020 року. Так, на даний момент існує два окремих правових підстави для поновлення договору оренди землі.

Переукладання договору оренди землі на новий строк (ч.1-5 ст. 33 ЗУ «Про оренду землі»);
«Автоматичне» поновлення договору на той же термін і на тих самих умовах (ч. 6 ст. 33 ЗУ «Про оренду землі»).

Тепер, для того щоб відновити договір оренди землі, потрібно продовжити користування земельною ділянкою після закінчення строку дії договору оренди. І якщо орендодавець протягом місяця не направляє лист орендарю про те, що договір не буде продовжений, то оренда земельної ділянки триває на той самий строк і на тих же умовах автоматично.

З 15 липня 2020 поновленні договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності, на якій не знаходиться майно орендаря, можливо виключно за рішенням відповідного уповноваженого органу, наприклад, органу місцевого самоврядування або місцевої державної адміністрації.

Слід зазначити, що договори оренди земельних ділянок приватної власності, а також земельних ділянок державної або комунальної власності, на яких розташовані будівлі, споруди, що знаходяться у власності орендаря, укладені до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству », в разі їх продовження (укладення на новий строк) повинні містити умови, передбачені статтею 33 цього Закону та статтею 126-1 Земельного кодексу України.

Отже, такі зміни спрямовані на захист прав та інтересів орендодавців – фізичних осіб, які у відносинах оренди є менш захищеною стороною. Але якщо говорити про оренду комунальної або державної землі, менш захищеним з боку закону вважається орендар. Адже він не може бути впевнений, що зможе безперешкодно продовжити договір оренди.

Нагадаємо, що Законом визначається два правових механізму в цих відносинах, а саме пролонгація договорів оренди землі та переважне право на укладення нового договору оренди землі орендарем.

Раніше повідомлялося, що новий законопроект №3131 пропонує збільшити податкове навантаження для фізичних осіб-землевласників майже в 11 разів – з 140 до 1500 грн / га в рік.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу