Обсяги транзиту газу через Україну продовжують падати

Поділитися:

Транзит російського газу через Україну у вересні знизиться до мінімально передбачених контрактом 109 млн куб. м/добу. Про це свідчать дані Оператора ГТС України.

Згідно з інформацією, у період із січня по серпень 2021 року транзит природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України склав близько 29,45 млрд м. Це на 15,2% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

За даними Оператора ГТС, 16 серпня на аукціоні на вересень «Газпром» забронював лише 4% або 0,65 млн куб. м/добу із запропонованих 15 млн додаткових потужностей через ГТС України. Відповідно, у перший місяць осені транзит знизиться до мінімально передбачених контрактом 109 млн куб. м/добу

Глава оператора вважає, що подорожчання газу в Європі стало наслідком такої транзитної політики «Газпрому».

«Україна постійно пропонує додаткові транзитні потужності для постачання додаткових обсягів газу в ЄС. Однак «Газпром», на жаль, постійно відмовляється від них. Створюється враження, що такою поведінкою «Газпром» не тільки стимулює подальше зростання цін на газ в ЄС, але і посилає вкрай прозорі сигнали в Європу, що додаткові обсяги газу можливі тільки через «Північний потік-2», — зазначив він.

Нагадаємо, речник російського президента Дмитро Пєсков розповів, що потрібно для того, щоб Росія збільшила транспортування природного газу після 2024 року територією України. За його словами, необхідно, щоб європейські споживачі збільшили купівлю палива.

Водночас Державний департамент Сполучених Штатів Америки вимагає від Російської Федерації збільшити поставки газу в Європу. Про це повідомляє старший радник Держдепартаменту США з питань енергетичної безпеки Амос Хохштейн для Bloomberg.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу