Обсяги інвестицій в цьому році впадуть на чверть

Поділитися:

За інформацією фахівців, інвестиційна активність в Україні істотно ослабне. У порівнянні з 2019 роком, в 2020 очікується зниження на 24,1%. Такий прогноз очікується навіть в разі оптимістичного сценарію, якщо країні вдасться уникнути другої хвилі коронавірусу, а уряд вийде з пакетом антикризових програм у другій половині року.

Максимальне падіння в галузевому розрізі спостерігатиметься в машинобудуванні, нафтохімічній промисловості та паливно-промисловому комплексі.

Збільшення інвестицій варто очікувати тільки в групі міжнародних фінансових інститутів і організацій. Також, відновлення кредитування України з боку МВФ ($ 3500 млн) розблокує $ 1 млрд фінансування Світового банку, макрофінансову допомогу від ЄС і нові проекти ЄБРР.

Найбільшу інвестиційну активність в Україні утримують фінансово-промислові групи (ФГП). Так, якщо ситуація на світових ринках сталі, сировини і агропродукції стабілізується, ймовірно скорочення інвестицій ФПГ в економіку України виявиться менш значним, ніж прогнозується (-11,2%).

Приватні компанії меншого масштабу, навпаки, істотно скоротять свої інвестиції до -42,0%. Причина цього – відсутність фінансової подушки, якою володіють великі ФПГ.

Нагадаємо, що зниження капітальних інвестицій за п’ять перших місяців цього року на 35,5% відбулося на тлі їх зростання на 21,2% в четвертому кварталі минулого року. Про це повідомляє Державна служба статистики.

Всього за перший квартал цього року освоєно 76,914 млрд грн капінвестицій (ці цифри не враховують тимчасово окуповані Крим, м.Севастополь та території Луганської та Донецької області).

Раніше повідомлялося, що за підсумками 2019 року капітальні вкладення в сільське, лісове та рибне господарства знизилися на 11,3 відсотка. Про це повідомили в Державній службі статистики.

Згідно з наданими даними, в минулому році капінвестиції склали 58,4 мільярда гривень, в той час як в 2018 році відмітка досягла рівня в 65,9

 

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила