На будівництві електропідстанції «‎Західна»‎ знайшли корупційні схеми

Поділитися:

Під час зведення електропідстанції «‎Західна»‎ поблизу Києва було знайдено корупційні оборудки. На будівництво Європейський банк реконструкції та розвитку виділив 32 млн доларів. Завершити проект мають у жовтні наступного року, повідомляє «Перший Діловий»‎.

Журналісти-розслідувачі, проаналізувавши договір на оренду землі для будівництва підстанції, виявили там корупційну складову. «Укренерго» отримала в оренду земельну ділянку у 6 гектарів в садовому товаристві «Тополя», що знаходиться у Києво-Святошинському районі столиці.

У договорі виявилася цікава деталь — «Укренерго» зобов’язано підключити до підстанції «‎Західна» електроустановки цього садового товариства або будь-яких третіх осіб в межах потужності 30 мегават. Хоча за законом у держкомпанії таких зобов’язань немає. Виходить, що вартість такого підключення у цьому районі коштує 400 млн гривень, і ці гроші «Укренерго» буквально дарує товариству «Тополя».

За даними журналістів, власником і засновником садового товариства «Тополя» є киянин Олексій Кулагін. У власності компанії знаходиться 23 гектари землі, 6 з яких віддали під будівництво підстанції «‎Західна». На решті землі Кулагін планує будівництво котеджного містечка. Тож, очевидно, що новобудови отримають підключення до електромережі від підстанції, але навряд це буде безкоштовно. Жителі будуть платити за підключення не державі, а бізнесмену.

До речі, дорога, яка буде вести до майбутнього містечка теж дістанеться Кулагіну задарма, оскільки її будує «Укренерго» до підстанції за державні кошти.

Раніше ми повідомляли, що Служба безпеки України викрила підпільну ферму криптовалют у Черкаській області. Для майнінгу біткоїнів ділки викрадали промислові об’єми електроенергії з регіональної мережі енергопостачання.

Також ми писали про те, що СБУ викрила масштабну корупцію під час будівельно-монтажних робіт на Дністровській ГАЕС. Внаслідок махінацій зловмисників держбюджет України зазнав збитків на понад 20 млн грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу