Німецько-українська співпраця: вісім років підтримки українських МСП

Поділитися:

У Києві в рамках Європейського тижня підприємництва презентували результати проекту «Підтримка малих та середніх підприємств», що фінансувався урядом Німеччини та Європейським Союзом через Німецький банк розвитку KFW.

За вісім років німецько-української співпраці була розбудована система кредитування малих та середніх українських підприємств у національній валюті та профінансовано МСП на загальну суму близько 1 млрд грн.

«Німеччина змогла забезпечити основу для успіху українських малих та середніх підприємств завдяки фінансовій підтримці у розмірі 12 мільйонів євро. Цей проєкт є живим прикладом чудової донорської співпраці, адже в рамках програми більше 300 МСП отримали кредити», – зазначила Надзвичайний та Повноважний посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен.

Аби уникнути валютних ризиків, – Німецько-Український Фонд, або ж, як він нині називається – Фонд розвитку підприємництва, – разом із Франкфуртською школою фінансів та менеджменту розробили нову програму з підтримки малого та середнього бізнесу у національній валюті. З цією метою KfW залучив для України від ЄС в рамках ініціативи EU4Business фінансову допомогу у розмірі 5 млн євро. Тож Фонду вдалося запропонувати МСП довгостроковий кредитний ресурс в гривні під 14-15% річних.

«Колишній Німецько-український фонд є лідером фінансових інновацій і забезпечує фінансову ефективність як для українських малих і середніх підприємств, так і для нашого внеску, який, по суті, є внеском платників податків у ЄС», – каже Штефан Шльойнінг, керівник програм співробітництва представництва ЕС в Україні.

Згодом до програми долучилися місцеві органи влади з програмами компенсацій процентів до 50%, що дозволило вдвічі скоротити річний відсоток для підприємців. Тож зважаючи на ефективність функціонування, Уряд обрав Німецько-Український фонд платформою для реалізації Державної програми «Доступні кредити 5-7-9».

«Фонд розвитку підприємництва, на сьогоднішній день є одним із основних драйверів кредитування в Україні. Він є фактично адміністратором програми  «5-7-9». Вже за цією програмою сьогодні видано 4,5 тисячі кредитів для малого та середнього підприємництва на загальну суму 11 мільярдів гривень», – каже міністр фінансів України Сергій Марченко.

Проект «Підтримка малих та середніх підприємств» складався з двох частин – інвестиційної та консультаційної. Так, інвестиційна складова представлена позикою від Уряду Німеччини, наданою через Німецький банк розвитку KFW у розмірі 10 мільйонів євро. Консультаційна – включала 2 мільйони гранту, призначених для інституційної розбудови Фонду, консультаційної підтримки банків-партнерів, організації маркетингових заходів та фінансових ярмарків.

«В рамках консультаційного компоненту допомога надавалась не лише нашим банкам-партнерам, а також і самому Німецько-українському фонду для того, щоб його перевести на максимально ефективний механізм роботи у відповідності до кращих європейських практик. З цією метою консультанти Франкфуртської школи фінансів та менеджменту допомогли Фонду удосконалити інвестиційну політику, політику управління ризиками» – , запевняє Валерій Майборода, уповноважений представник ФРП.

Чистий процентний дохід Фонду зріс на 600%, чистий прибуток зріс із 3,6 мільйонів євро до 5,6 мільйонів. А власний капітал НУФ збільшився на 177%. За словами Валерія Майбороди, на досягнутому Фонд зупинятися не збирається. Вже наступного року планується впровадження нового проекту з японською агенцією з міжнародного співробітництва.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу