Майже третина української економіки перебуває «в тіні»

Поділитися:

У період з січня по березень поточного року рівень тіньової економіки в Україні склав 30% від обсягу офіційного ВВП. Про це повідомляють у Міністерстві економіки.

У відомстві зазначили, що найбільш «тінізованими» є транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність. Зокрема, цей показник становить 44%. В Мінекономіки додали, що за перший квартал 2021 року вони зменшили рівень на 9 процентних пунктів.

У «тіньовому» рейтингу слідом йдуть видобувна промисловість, де рівень «тінізації» складає 38%, а також фінансова та страхова діяльність — 37% «тіньового» обсягу валової доданої вартості.

Найбільш істотно зменшилася в січні-березні частка «тіньового» сектора в оптовій і роздрібній торгівлі — на 11 процентних пункту до 23% від обсягу валової доданої вартості у вигляді економічної діяльності, а також у переробній промисловості — на 10 п. п. (до 30%). У сільському, лісовому і рибному господарстві цей показник продемонстрував зростання на 3 процентних пункти — до 29%.

Раніше ми повідомляли, що Мінекономіки буде зменшувати частку «тіньової» економіки.

Також ми писали про те, що в Україні  «тіньовий» ринок сигарет досяг рекордного рівня за останні 10 років. За підрахунками експертів, лише цьогоріч державна казна недоотримала 13,2 мільярдів гривень від несплачених податків, а загалом середньорічна нелегальна торгівля тютюновими виробами — 14,4%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу